Thumbnail
Τι αναφέρουν ισπανικά δημοσιεύματα

Με σβάστικα, ανήμερα μάλιστα της Πρωτομαγιάς, βεβήλωσαν προτομή αγάλματος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στη Γρανάδα. Η προτομή κοσμεί την κεντρική λεωφόρο της Κονστιτουθιόν, σύμφωνα με τον ιστότοπο El Publico, που επικαλείται την τοπική εφημερίδα Ideal.

Ο διάσημος αντιφασίστας ποιητής δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου, από συμμορίες που υποστήριζαν τον δικτάτορα Φράνκο. Αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους σημαντικότερους βάρδους στην πολιτιστική ιστορία της Ισπανίας.

La estatua de Federico García Lorca aparece con una esvástica grabada en la frente. Noticia de @ideal_granada.
No hay palabras para describir un acto tan miserable. pic.twitter.com/IWnHw57PQz

— Andrés Rublev (@AndresRublev) 1 Μαΐου 2018

Ο ποιητής είχε επιχειρήσει να ξεφύγει από τις διώξεις βρίσκοντας καταφύγιο στην κατοικία της οικογένειας Ροσάλες, όμως συνελήφθη από την αστυνομία. Όταν ο πολιτικός κυβερνήτης της Γρανάδας είχε ρωτήσει για την τύχη του δραματουργού και ποιητή τον διαβόητο για την ωμότητά του και τα εγκλήματα πολέμου στρατηγό Κέιπο ντε Λιάνο, ο οποίος σήμερα είναι ενταφιασμένος «δόξη και τιμή» στην Βασιλική της Μακαρένα στη Σεβίλλη, του απάντησε συνθηματικά «δώσε του καφέ, πολύ καφέ».

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πιθανότατα τουφεκίστηκε στις πέντε το πρωί της 19ης Αυγούστου 1936 μαζί με τους αναρχικούς Φρανθίσκο Γαλαδί, Χοακίν Αρκόλιας και τον μαέστρο Διόσκορο Γαλίνδο. Οι σοροί τους εξακολουθούν να αγνοούνται έως και σήμερα, καθώς βρίσκονται μεταξύ των ενταφιασμένων στους πάνω από 2.000 ομαδικούς τάφους που βρίσκονται στην Ισπανία από  τις σφαγές της εποχής εκείνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μεγαλη τεταρτη
Μεγάλη Τετάρτη: Τι τρώμε και τι συμβολίζει μία από τις πιο αυστηρές ημέρες νηστείας
Η ημέρα, έτσι, γίνεται ένα ισχυρό σύμβολο της σύγκρουσης ανάμεσα στη μετάνοια και την προδοσία, ανάμεσα στη συντριβή της ψυχής και στην πτώση.
Μεγάλη Τετάρτη: Τι τρώμε και τι συμβολίζει μία από τις πιο αυστηρές ημέρες νηστείας
πασχα
Ανατροπή στο σκηνικό του Πάσχα: Με καλό καιρό το ψήσιμο του οβελία
Η πρόγνωση του Νίκου Καντερές φέρνει αισιοδοξία – Ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένη αστάθεια την Κυριακή της Λαμπρής
Ανατροπή στο σκηνικό του Πάσχα: Με καλό καιρό το ψήσιμο του οβελία
τραμπ
Ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν: Ο Τραμπ συμφώνησε σε 15ήμερη εκεχειρία - «Ναι» και από Χαμενεΐ
Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Για την ώρα, η Μέση Ανατολή δεν βγήκε από την κρίση· απλώς έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος της.
Ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν: Ο Τραμπ συμφώνησε σε 15ήμερη εκεχειρία - «Ναι» και από Χαμενεΐ