Ευχάριστες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το εμβληματικό καφενείο «Μουριά» , το οποίο λειτουργεί εδώ και 111 χρόνια στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο χώρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως καφενείο, καθώς δεν προχωρά η αλλαγή χρήσης που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα.
Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η Αρετή Βάνα, κόρη του Χρήστου Βάνα, έβδομου κατά σειρά ιδιοκτήτη της «Μουριάς», η οποία δήλωσε:
«Ενημερωθήκαμε ότι η Μουριά θα παραμείνει καφενείο. Δεν ξέρουμε αν θα είναι η "Μουριά", αλλά πάντως θα μείνει καφενείο»
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το αίτημα για τον χαρακτηρισμό της «Μουριάς» ως νεότερου μνημείου σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να εκκρεμεί . Ωστόσο, όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και τέσσερα χρόνια.
Χιλιάδες πολίτες στηρίζουν το ιστορικό καφενείο
Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον όταν έγινε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ζητούσε την αποχώρηση της επιχείρησης, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης του χώρου.
Στις 17 Ιουνίου, ο Χρήστος Βάνας είχε δημοσιοποιήσει ψήφισμα με τίτλο «Η ιστορία δεν αλλάζει χρήση – 111 χρόνια Μουριά», ζητώντας την προστασία του χώρου και τη διατήρηση της λειτουργίας του ως παραδοσιακού καφενείου.
Το ψήφισμα έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 6.100 υπογραφές, με τους υποστηρικτές του να ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωρίσει τη «Μουριά» ως στοιχείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και να διασφαλίσει τη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της.