Παράλειψη νόμιμης υποχρέωσης από το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τη μη εισαγωγή εναλλακτικού μαθήματος για τους μαθητές Λυκείου που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά.
Με δύο αποφάσεις της αυξημένης σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο καθυστέρησε επί δύο χρόνια να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις και τις προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Οι αποφάσεις εκδόθηκαν υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Δημήτρη Μακρή και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Οδυσσέα Σπαχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Παιδείας όφειλε να έχει οργανώσει και θεσμοθετήσει το εναλλακτικό μάθημα της Ηθικής («Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Ηθικής για το Λύκειο») έως τη λήξη του σχολικού έτους 2022–2023, κάτι που δεν συνέβη.
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή δύο γονέων, οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση της παράλειψης του υπουργείου Παιδείας «να θεσπίσει ισότιμο μάθημα προς το μάθημα των Θρησκευτικών, συναφούς περιεχομένου, για τους μαθητές Λυκείου που απαλλάσσονται του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών», επικαλούμενοι σχετικές παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το υπουργείο είχε δεσμία αρμοδιότητα και σαφή υποχρέωση να προχωρήσει στην υλοποίηση του εναλλακτικού μαθήματος, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται από καμία θεσμική ή οργανωτική αδυναμία.
Μάλιστα, στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας, παρά τις υποχρεώσεις του, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ρυθμίσεις ούτε για το επόμενο σχολικό έτος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν εκδόθηκαν για το σχολικό έτος 2025-2026 «όλες τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις για την κατά τα προαναφερθέντα εκπλήρωση της υποχρεώσεως για την απρόσκοπτη υλοποίηση της διδασκαλίας μαθήματος εναλλακτικού προς το μάθημα των θρησκευτικών για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριες Λυκείου το επιθυμούν και, συνεπώς, παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργειά του».
Τι αναφέρει η απόφαση
«Σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16 παρ. 2 και 13 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος και στα άρθρα 9 και 14 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, δεκτά με τις 1749-1750/2019 και 1478-1480/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τις 1175/2025, 1836/2025 αποφάσεις του δικαστηρίου, η διοίκηση (σ.σ.: υπουργείο Παιδείας) υποχρεούτο να εκπληρώσει τη διαγνωσθείσα με τις ως άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρέωσή της προς θέσπιση εναλλακτικού μαθήματος προς το μάθημα των θρησκευτικών .
Κατόπιν τούτων, η διοίκηση υποχρεούτο να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες στον νόμο ενέργειες βάσει των οποίων καθίσταται δυνατή η απρόσκοπτη υλοποίηση της διδασκαλίας μαθήματος εναλλακτικού προς το μάθημα των θρησκευτικών για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριες Λυκείου το επιθυμούν.
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της Διοίκησης προκειμένου να υλοποιηθεί η απρόσκοπτη διδασκαλία του εν λόγω εναλλακτικού μαθήματος περιλαμβάνεται η υποχρέωση της διοικήσεως να εκδώσει τις προβλεπόμενες στον νόμο αποφάσεις, η εν λόγω δε υποχρέωση προκύπτει, ευθέως από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και σύμφωνα με τα κριθέντα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η παράλειψη ρυθμίσεως των σχετικών ζητημάτων με την έκδοση κατά δεσμία αρμοδιότητα των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»
Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη
Alfavita Newsroom