Αθόρυβα πυροτεχνήματα: Μια νέα δράση με επίκεντρο την προστασία των ζώων
Μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την προστασία των ζώων συντροφιάς και της άγριας πανίδας θέτει σε εφαρμογή η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία έχει ήδη αποστείλει ενημερωτική επιστολή και σχετικό υλικό και στους 332 Δήμους της χώρας. Σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν πρακτικές που μειώνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν οι εκκωφαντικοί θόρυβοι των συμβατικών πυροτεχνημάτων στα ζώα, είτε πρόκειται για κατοικίδια, αδέσποτα είτε για άγρια είδη.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν ενεργά σημαντικοί φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των οποίων τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες και τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΑΝΙΜΑ, η WWF Ελλάδος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η NEMESIS και ο οργανισμός "ΤΥΤΩ" για τη βιοποικιλότητα στα αγροτικά οικοσυστήματα.

Κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων, τα συμβατικά πυροτεχνήματα έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με περιστατικά έντονου φόβου, αποπροσανατολισμού, τραυματισμών αλλά και απώλειας ζώων. Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προβάλλουν ως μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση, η οποία διατηρεί το εορταστικό κλίμα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευζωία των ζώων και χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η Πολιτεία και οι οργανώσεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο εορτασμός μπορεί και πρέπει να συνδυάζεται με τον σεβασμό στη ζωή. Οι δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις μπορούν να σχεδιάζονται με τρόπο που να περιλαμβάνει όλους, χωρίς φόβο και χωρίς αποκλεισμούς.

Το ενημερωτικό βίντεο της δράσης αποτυπώνει με απλό και ανθρώπινο τρόπο το βασικό μήνυμα της πρωτοβουλίας: "Πολίτες και Δήμοι χρησιμοποιούμε αθόρυβα πυροτεχνήματα για να γιορτάσουμε όλοι άφοβα". Μια υπενθύμιση ότι η χαρά των γιορτών μπορεί να είναι φωτεινή και συλλογική, χωρίς να προκαλεί πόνο ή τρόμο σε όσους δεν μπορούν να προστατευτούν μόνοι τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνος Σινάνης
Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον δήμαρχο του Άη Στράτη: «Μου είπε ότι θα είναι δίπλα μου»
Δήμαρχος του Άη Στράτη: Μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης - Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η διάγνωση για το χονδροσάρκωμα
Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον δήμαρχο του Άη Στράτη: «Μου είπε ότι θα είναι δίπλα μου»
30χρονος
Υπόθεση ξυλοδαρμού στην Πάτρα: Στην αστυνομία παραδόθηκε και πέμπτος κατηγορούμενος
Συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση για τον θάνατο του 30χρονου μετά τη μοιραία συμπλοκή σε μπαρ – Εννέα άτομα κατηγορούνται συνολικά
Υπόθεση ξυλοδαρμού στην Πάτρα: Στην αστυνομία παραδόθηκε και πέμπτος κατηγορούμενος