chatgpt
Πώς η εκρηκτική ανάπτυξη της ΤΝ καταναλώνει νερό σε κλίμακα μεγαλύτερη από το παγκόσμιο εμφιαλωμένο

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητα, αλλά πίσω από την τεχνολογική πρόοδο κρύβεται ένα περιβαλλοντικό κόστος που σπάνια γίνεται ορατό. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η λειτουργία και η ανάπτυξη των συστημάτων ΤΝ απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού, συγκρίσιμες – και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες – από την ετήσια παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με έρευνα του Ολλανδού αναλυτή Alex de Vries-Gao, ιδρυτή της πλατφόρμας Digiconomist, η οποία δημοσιεύθηκε στο Cell Press, η συνολική κατανάλωση νερού από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε έως το 2025 να κυμανθεί μεταξύ 312 και 765 δισεκατομμυρίων λίτρων.

Η ζήτηση για εφαρμογές ΤΝ αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022. Το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η κατανάλωση νερού που σχετίζεται με την ΤΝ άγγιξε τα 560 δισεκατομμύρια λίτρα – ποσότητα που ξεπερνά την παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, η οποία υπολογίζεται στα 446 δισεκατομμύρια λίτρα.

Πού «χάνεται» το νερό

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης αφορά την ψύξη των κέντρων δεδομένων, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα για να υποστηρίξουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, νερό απαιτείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που τα τροφοδοτεί, αλλά και για την κατασκευή του εξειδικευμένου υπολογιστικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι:

  • περίπου 373 δισ. λίτρα χρησιμοποιούνται για την ψύξη των data centers,
  • 140 δισ. λίτρα για την παραγωγή ενέργειας,
  • και 47 δισ. λίτρα για την κατασκευή του hardware.

Έλλειψη διαφάνειας και κοινωνικό κόστος

Ο de Vries-Gao επισημαίνει ότι η ακριβής αποτύπωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΤΝ παραμένει δύσκολη, κυρίως λόγω της περιορισμένης διαφάνειας από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως το 2025 το ανθρακικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φτάσει από 32,6 έως και 79,7 εκατομμύρια τόνους CO₂.

Όπως τονίζει, το περιβαλλοντικό βάρος μετακυλίεται κυρίως στην κοινωνία και όχι στις εταιρείες που επωφελούνται από την τεχνολογία, γεγονός που θέτει σοβαρά ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, περνά μέσα από την πρόσβαση σε πιο αναλυτικά και αξιόπιστα δεδομένα. «Χρειάζονται επειγόντως πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες από τους διαχειριστές κέντρων δεδομένων, ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια και να διαχειριστεί υπεύθυνα ο αυξανόμενος περιβαλλοντικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Στον αέρα» σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό – Αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Έως 210 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο: Ποιοι το δικαιούνται;

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη σε πορεία
Θεσσαλονίκη: «Κόβουν» ακόμα και τις αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών
Πολεμικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη: «Λαγό» της κυβέρνησης χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης
Θεσσαλονίκη: «Κόβουν» ακόμα και τις αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών
Στρατιώτες, φαντάροι σε στάση προσοχής με φόντο την ελληνική σημαία
Ένοπλες Δυνάμεις: Όλα αλλάζουν από αύριο 24/2 στη στρατιωτική θητεία
Τέλος η στρατιωτική θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό – Πρεμιέρα με την Α' ΕΣΣΟ στη βασική εκπαίδευση των 10 εβδομάδων, «μισθός» 100 ευρώ, έρχεται...
Ένοπλες Δυνάμεις: Όλα αλλάζουν από αύριο 24/2 στη στρατιωτική θητεία
Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Ζιαζιάς
Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα επιστρέψω στη Νίκαια – Λάθος που δεν έκανα μήνυση στον γιατρό»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι ο γιατρός Δημήτρης Ζιαζιάς τον χτύπησε ενώ προαναγγέλλει νέα επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα επιστρέψω στη Νίκαια – Λάθος που δεν έκανα μήνυση στον γιατρό»
Κατσωνόπουλος Θοδωρής
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των αιρετών ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Παπαδομαρκάκη
Συνάντηση ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ με τον Γενικό Γραμματέα: Θετική εξέλιξη, αλλά με επιφυλάξεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των αιρετών ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Παπαδομαρκάκη