Πανοραμική φωτογραφία με σπίτια στην Αθήνα
Νέος επανυπολογισμός από την ΑΑΔΕ για χιλιάδες δικαιούχους μετά τις διορθώσεις στις δηλώσεις για την επιστροφή ενοικίου

Νέες πληρωμές στην επιστροφή ενοικίου φέρνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς η ΑΑΔΕ πατάει το «κουμπί» για τη νέα δόση.

Μετά την πρόσφατη πίστωση 8,9 εκατομμυρίων ευρώ σε 39.330 δικαιούχους (αφορούσε διορθώσεις έως τις 12 Δεκεμβρίου), το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην 15η Ιανουαρίου 2026, ημερομηνία κατά την οποία θα εξοφληθούν όσοι κινήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα δουν το "χρώμα" του χρήματος στα μέσα του μήνα

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη φάση καταβολών. Στην πληρωμή της 15ης Ιανουαρίου περιλαμβάνονται:

  • Όσοι υπέβαλαν αρχική δήλωση ή τροποποίησαν τα στοιχεία τους από τις 13 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2025.

  • Περιπτώσεις που αφορούν διορθώσεις στον Πίνακα 6 του Ε1, όπως αλλαγές στον αριθμό παροχής ρεύματος, τα στοιχεία εκμισθωτών ή το ύψος του μισθώματος.

  • Δικαιούχοι που πρόσθεσαν δαπάνες για φοιτητική κατοικία ή κύρια μίσθωση που είχε παραλειφθεί.

Το «αγκάθι» με τους 24.000 δικαιούχους και το myAADE

Παρά τη μαζική ροή των πληρωμών, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων χτυπούν «καμπανάκι». Περίπου 24.000 πολίτες παραμένουν «όμηροι» των ίδιων τους των παραλείψεων, καθώς αν και αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι, δεν έχουν δηλώσει έγκυρο λογαριασμό IBAN.

Χωρίς αυτή την κίνηση, το σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση, ακόμη κι αν η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ψηφιακά μέσω της πύλης myAADE (στην ενότητα «Μητρώο & Επικοινωνία») ή μέσω της εφαρμογής myAADEapp.

MYAADEAPP

Πώς υπολογίζονται τα ποσά και τα «λαβράκια» των ελέγχων

Ο επανυπολογισμός γίνεται αυτόματα από το σύστημα και αφορά το σύνολο των ενοικίων που καταβλήθηκαν εντός του 2024. Σημειώνεται πως οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που προκαλούν ερωτηματικά, όπως πολυτελή ακίνητα σε ακριβές περιοχές (π.χ. Χαλάνδρι) που δηλώνονταν με προκλητικά χαμηλό μίσθωμα.

Για όσους έχουν απορίες σχετικά με τα στεγαστικά προγράμματα και την επιστροφή ενοικίου, η γραμμή εξυπηρέτησης 1521 παραμένει στη διάθεση των πολιτών, ενώ η ψηφιακή υποστήριξη λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Επισημαίνονται τα εξής:

  • Ο επανυπολογισμός του ποσού της επιστροφής ενοικίου γίνεται για τα συνολικά ετήσια ενοίκια που καταβλήθηκαν το φορολογικό έτος 2024 (για κύρια ή/και φοιτητική κατοικία) και πραγματοποιείται αυτόματα, με βάση τα νέα στοιχεία των δηλώσεων.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πληρωμής είναι η δήλωση έγκυρου λογαριασμού IBAN του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN, ή μέσω του myAADEapp, στην επιλογή Στοιχεία Επικοινωνίας > IBAN.

Πληροφορίες και υποστήριξη

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

  • Τηλεφωνικά: στο 1521 (χωρίς χρέωση), τις εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
  • Ψηφιακά: στο my1521 (24/7), επιλέγοντας Κοινωνική πολιτική & Επιδόματα > Επιδόματα > Στεγαστικά προγράμματα > Επιστροφή ενοικίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χάρης Δούκας
Νέα εσωκομματική ένταση στο ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση Δούκα για προκριματικές και οι αντιδράσεις
Λίγο πριν το συνέδριο του Μαρτίου, ο Χάρης Δούκας ανοίγει συζήτηση για τα ψηφοδέλτια, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κρατά αποστάσεις και να προειδοποιεί...
Νέα εσωκομματική ένταση στο ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση Δούκα για προκριματικές και οι αντιδράσεις
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης για τις κλήσεις σε αξιολόγηση εκατοντάδων εκπαιδευτικών
Θεσσαλονίκη: Μαζικό «μπλόκο» των εκπαιδευτικών στις κλήσεις για αξιολόγηση (Εικόνες)
«Δεν θα περάσει ο αιφνιδιασμός» - Δυναμική κινητοποίηση στη ΔΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για τις εκατοντάδες κλήσεις εκπαιδευτικών σε αξιολόγηση εν...
Θεσσαλονίκη: Μαζικό «μπλόκο» των εκπαιδευτικών στις κλήσεις για αξιολόγηση (Εικόνες)
pyrosvestiki.jpg
Συναγερμός στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών: Φωτιά σε βυτιοφόρο - Αναφορές για εκρήξεις
Το βυτιοφόρο φλεγόταν ενώ βρισκόταν εν κινήσει, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τον οδηγό και τους διερχόμενους
Συναγερμός στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών: Φωτιά σε βυτιοφόρο - Αναφορές για εκρήξεις