Από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το σπαγγέτι με πέστο βασιλικού καταφέρνει πάντα να μας κερδίζει με την απλότητά του και την πλούσια γεύση του. Ελαφρύ, γρήγορο και αρωματικό, αποτελεί την ιδανική λύση για ένα καθημερινό γεύμα που θυμίζει Ιταλία.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
250 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού (καλά πλυμένα και στεγνωμένα)
1/2 φλιτζ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (ή πεκορίνο) + λίγη επιπλέον για σερβίρισμα
1/3 φλιτζ. κουκουνάρι ή καρύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό τους πριν τα σουρώσουμε.
Ετοιμάζουμε το πέστο: Στο μούλτι χτυπάμε το βασιλικό, το σκόρδο, το κουκουνάρι (ή καρύδι), αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί κρεμώδης σάλτσα.
Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το πέστο εκτός φωτιάς, προσθέτοντας λίγο από το νερό που κρατήσαμε, ώστε να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με φρέσκα φύλλα βασιλικού, έξτρα κουκουνάρι και τριμμένη παρμεζάνα.
Χρήσιμο Tip
Το πέστο μπορεί να ετοιμαστεί σε μεγαλύτερη ποσότητα και να διατηρηθεί:
στο ψυγείο για 3-4 ημέρες,
ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ