babiniotis
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | INTIME
Αγγλικές λέξεις με ελληνική καταγωγή – Από το «butter» στο «church» και το «pain»

Ακόμη κι αν η λέξη butter δεν φέρνει στο νου τίποτα ελληνικό, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης επιμένει πως οι εντυπώσεις απατούν. Ο διακεκριμένος γλωσσολόγος και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανάρτησή του στο Facebook, ξεδιπλώνει την απρόσμενη ελληνική ρίζα μιας σειράς κοινών αγγλικών λέξεων: από το paper και το church, έως το sketch, το pain και το calm.

Ο ίδιος καλεί τους αναγνώστες να μην απορρίψουν την ελληνική προέλευση των λέξεων με το επιχείρημα ότι "δεν τους φαίνονται ελληνικές", τονίζοντας πως η διαδρομή τους μέσα στον χρόνο και τις γλώσσες ήταν περίπλοκη – αλλά η απαρχή τους είναι συχνά ελληνική.

Παραδείγματα όπως το butter (από το «βούτυρον», μέσω λατινικών και γερμανικών μορφών) ή το paper (από τον «πάπυρο») αποτελούν, σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, τεκμήρια της διαχρονικής διείσδυσης της ελληνικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές γλώσσες και ειδικά στην αγγλική. Ακόμα και λέξεις που φαίνονται εντελώς "ξένες", όπως church ή monk, προέρχονται από όρους όπως το «κυριακόν δῶμα» και τον «μοναχό».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του sketch, το οποίο, όπως λέει ο καθηγητής, ξεκίνησε από τη λέξη «σχέδιον» – και μέσα από ιταλικά και ολλανδικά μονοπάτια κατέληξε στο αγγλικό λεξιλόγιο. Παρόμοια και η λέξη pain, που κατάγεται από την «ποινή», αρχικά με τη σημασία της τιμωρίας και κατόπιν του πόνου.

Ο Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι πολλές από αυτές τις λέξεις επέστρεψαν στα ελληνικά ως «αντιδάνεια», δηλαδή δάνεια που επανήλθαν μέσω άλλων γλωσσών με νέα σημασία ή χρήση. Ένα παράδειγμα είναι η λέξη «σενάριο», που μας ήρθε από τα ιταλικά, τα οποία την είχαν με τη σειρά τους από το λατινικό scenarium, με ρίζες στο ελληνικό «σκηνή».

Η ανάρτηση του καθηγητή λειτουργεί τελικά σαν μια υπενθύμιση: η ελληνική γλώσσα, ακόμα και μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, συνεχίζει να ζει σε κάθε γωνιά του παγκόσμιου λεξιλογίου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολεμικό πλοίο
Συναγερμός στη Σρι Λάνκα: Υποβρύχιο χτύπησε ιρανικό πλοίο - Αγνοούνται πάνω από 100 μέλη πληρώματος
Συναγερμός στη Σρι Λάνκα: Αγνοούνται πάνω από 100 μέλη πληρώματος ιρανικής φρεγάτας μετά από έκρηξη
Συναγερμός στη Σρι Λάνκα: Υποβρύχιο χτύπησε ιρανικό πλοίο - Αγνοούνται πάνω από 100 μέλη πληρώματος
Νίκος Φασφαλής
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου ανακοινώνονται οι μεταθέσεις
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2026: Οι πρώτες ημερομηνίες και ενημέρωση από τον Νίκο Φασφαλή
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου ανακοινώνονται οι μεταθέσεις
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
ΙΚΥ: Χρηματοδότηση έως 3.000€ σε ακαδημαϊκούς για συνεργασίες στο εξωτερικό
Το ΙΚΥ δέχεται προτάσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φορείς ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
ΙΚΥ: Χρηματοδότηση έως 3.000€ σε ακαδημαϊκούς για συνεργασίες στο εξωτερικό