Οι επικουρικές συντάξεις εξακολουθούν να καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, που φτάνουν έως και τα πέντε χρόνια, ενώ παραμένουν «παγωμένες» από το 2013 λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι έχουν διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ταμεία, καθώς το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα απαραίτητα δεδομένα.
Σήμερα, εκκρεμούν περίπου 33.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, με τις καθυστερήσεις να προκαλούν σοβαρή ταλαιπωρία στους συνταξιούχους. Αν και η κυβέρνηση έχει προωθήσει μέτρα για την επίσπευση της διαδικασίας, όπως η fast track έκδοση συντάξεων για όσους έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης, η απονομή παραμένει προβληματική. Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενοποίηση των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών ετών, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία.
Οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται με διπλό τρόπο, καθώς για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 εφαρμόζεται σταθερός συντελεστής 0,45% ανά έτος, ενώ από το 2015 και μετά λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές και η ηλικία συνταξιοδότησης. Ωστόσο, οι χαμηλές συντάξεις και οι μεγάλες καθυστερήσεις συνεχίζουν να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους δικαιούχους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων
Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά
Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12
Alfavita Newsroom