Πόσο και πως μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ το 2019 . Οι διευκολύνσεις και τα οφέλη από την ένταξη στις 120 δόσεις
Η ΑΑΔΕ προχωρά σε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 110.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το 2023 και το 2024

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε νέα κεντρική επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024, επιφέροντας ανακούφιση για περίπου 110.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του φόρου. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην εφαρμογή των νομοθετικά προβλεπόμενων απαλλαγών για ακίνητα που υπέστησαν ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών, καθώς και για περιοχές που είναι είτε υπό απαλλοτρίωση είτε πολεοδομικά ανενεργές.

Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ για το 2023 και 2024

Για το έτος 2023, η απαλλαγή αφορά 64.627 φορολογούμενους και ισχύει για ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές ή πλημμύρες τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2023). Αντίστοιχα, για το έτος 2024, η απαλλαγή θα ωφελήσει 48.485 φορολογουμένους, με ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές του 2024 να είναι οι κύριοι δικαιούχοι. Επιπλέον, συνεχίζεται η παράταση της απαλλαγής για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υπό καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή σε περιοχές που παραμένουν πολεοδομικά ανενεργές.

Ποιες περιοχές δικαιούνται απαλλαγή ΕΝΦΙΑ

Η επανεκκαθάριση και οι απαλλαγές αφορούν συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις περιοχές που δικαιούνται απαλλαγή για το 2023 και 2024 είναι οι εξής:

  • Δυτική Μακεδονία: Οικισμός Αναργύρων (Δήμος Αμυνταίου, Φλώρινα), κοινότητες και οικισμοί σε Δήμους της Κοζάνης, Γρεβενών κ.ά.
  • Στερεά Ελλάδα: Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού (Εύβοια), που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.
  • Βόρειο Αιγαίο: Περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου, Ικαρίας και Χίου, που υπέστησαν ζημιές από σεισμό και πλημμύρα του 2020.
  • Θεσσαλία & Κεντρική Μακεδονία: Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας (Θεσσαλία), Πιερίας (Κεντρική Μακεδονία), και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του 2021.

Διαδικασία Ελέγχου και Ανάκτησης της Εκκαθάρισης

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δικαιούνται απαλλαγή μπορούν να ελέγξουν τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας την εξής διαδρομή:

  1. Επισκεφθείτε την πλατφόρμα: myaade.gov.gr
  2. Επιλέξτε "Εφαρμογές" και κατόπιν "Δημοφιλείς Εφαρμογές".
  3. Κάντε κλικ στη "Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ" και επιλέξτε «Είσοδος στην εφαρμογή».
  4. Επιλέξτε το έτος 2023 ή 2024 για να δείτε τη νέα εκκαθάριση.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την απαλλαγή τους μέσω email. Οι φορολογούμενοι καλούνται να αποθηκεύσουν την πράξη εκκαθάρισης από την εφαρμογή.

Συμπέρασμα

Η νέα κεντρική επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ φέρνει σημαντική ανακούφιση για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές. Οι απαλλαγές αφορούν τόσο το 2023 όσο και το 2024, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα να ελέγξουν την εκκαθάριση μέσω του myAADE, διασφαλίζοντας έτσι την ορθότητα και την εφαρμογή των προβλεπόμενων απαλλαγών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Φοιτητές και αποφοίτηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων παραμένει ανησυχητική, παρά τις προσπάθειες περιορισμού των "αιώνιων φοιτητών".
Φοιτητές και αποφοίτηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση
καιρος
Με τι καιρό θα κάνουμε σήμερα Ανάσταση και αύριο Πάσχα – Πού θα έχει ήλιο, πού θα βρέχει
Ο καιρός σήμερα Μεγάλο Σάββατο, αύριο Κυριακή του Πάσχα και μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας
Με τι καιρό θα κάνουμε σήμερα Ανάσταση και αύριο Πάσχα – Πού θα έχει ήλιο, πού θα βρέχει
Μαθητές σε θρανία σε σχολείο με δασκάλα στο βάθος
Γιατί η ενσυναίσθηση στην τάξη είναι το πιο ισχυρό μάθημα
Ο πραγματικά σπουδαίος εκπαιδευτικός δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων. Δημιουργεί έναν ζωντανό δεσμό με τους μαθητές του, αγγίζοντας όχι μόνο τη...
Γιατί η ενσυναίσθηση στην τάξη είναι το πιο ισχυρό μάθημα