Εποχικοί πυροσβέστες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους σε 12μηνη

Σε κατάληψη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης προχώρησαν οι εποχικοί συμβασιούχοι πυροσβέστες, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους και μένουν άνεργοι, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές δεν είναι εποχικές, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες. 

Οι πυροσβέστες ζητούν τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους σε 12μηνη. Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, με απόλυτα ειρηνικό τρόπο. Μάλιστα τα συνδικάτα τους έχουν προχωρήσει σε συστάσεις προς τους συμβασιούχους να αποφευχθεί η όποια ένταση.

Οι εκατοντάδες πυροσβέστες ζητούν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Β. Κικίλια. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές έξω από το Υπουργείο.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας: «Μετά την απαξιωτική στάση του Υπουργείου προς το πρόσωπο των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, η ευθύνη των όσων λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία. Ζητούμε άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού».

Από την πλευρά του, το Υπουργείο έχει τους εποχικούς πυροσβέστες σε αναμονή, εν όψει και της νέας σύμβασης που αναμένεται να προκηρυχθεί προσεχώς. Πάντως το Υπουργείο έχει ήδη αργήσει να κινητοποιηθεί, καθώς περιμένει προφανώς πρώτα να εκπνεύσουν οι συμβάσεις και μετά να συνομιλήσει με τους εργαζομένους. 

Όσο για τον ίδιο τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε να έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εποχικών πυροσβεστών την επόμενη Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου. Για το θέμα ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Όπως είχα δεσμευθεί, μετά το τέλος της αντιπυρικής θα πραγματοποιήσω συνάντηση με τους εκπροσώπους των εποχικών-συμβασιούχων πυροσβεστών. Kαι αυτό θα κάνω την ερχόμενη Τετάρτη 6/11. Στη συνάντηση θα συζητήσουμε διεξοδικά τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, προτού προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 36/2019, που όπως όλοι γνωρίζουν, αποτέλεσε αντικείμενο πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019».

Επίσης, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαρρέει πως από τη «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, το 2024 προσελήφθησαν 700 δασοκομάντος και για το 2025 θα προσληφθούν άλλοι 300. Με αυτό τον τρόπο –λένε οι ίδιες πηγές– θα έχουν προσληφθεί ως δασοκομάντος 1.340 από τη «δεξαμενή» των 2.500 εποχικών πυροσβεστών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αδεια
Τέλος στη συνεχή άδεια στον ιδιωτικό τομέα – Όλες οι αλλαγές για τους εργαζόμενους από φέτος
Οι αλλαγές στον καταμερισμό των ημερών και η απλούστευση των διαδικασιών
Τέλος στη συνεχή άδεια στον ιδιωτικό τομέα – Όλες οι αλλαγές για τους εργαζόμενους από φέτος
Συναυλία
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
«Στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά»: Ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα από τη March To Gaza Greece
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
aspaite
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια
«Βιομηχανία λαθών» στους Οδηγούς των ΣΑΕΚ καταγγέλλει η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια