Thumbnail
Δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο

Ο «πρωταγωνιστής» της χωριάτικης σαλάτας, η ζουμερή και γευστική ντομάτα, δεν έχει θέση στο ψυγείο, αλλά διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύεται περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ντομάτα παθαίνει «σοκ» όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 12 βαθμών Κελσίου και μάλιστα δεν μπορεί να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσουμε εκτός ψυγείου.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε διάφορες ποικιλίες ντομάτας έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που προσδίδουν στην ντομάτα τη χαρακτηριστική γεύση της. Έτσι, αποθηκεύοντας την ντομάτα στο ψυγείο διατηρείται μεν φρέσκια, χάνει όμως τη νοστιμιά της. Γι’ αυτό άλλωστε η ντομάτα που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο είναι σχεδόν άγευστη σε σύγκριση με τη λιαστή ντομάτα, η οποία δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο ερευνητής Χάρι Κλι, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, παρομοιάζει τη διαδικασία με την εκτέλεση μιας μουσικής σύνθεσης. Εάν βγάλουμε τα βιολιά και τα πνευστά, δηλώνει ο Κλι, θα έχουμε μεν ήχο, αλλά δεν θα είναι ο ίδιος. «Για να είναι η ντομάτα γευστική –δηλαδή να αποτελείται από το σωστό μείγμα οξέων, σακχάρων και οργανικών πτητικών ενώσεων– πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία μια ορχήστρα περίπου 30 χημικών ουσιών».

Προτιμήστε λοιπόν να αγοράζετε λίγες ντομάτες τη φορά και να τις καταναλώνετε άμεσα ώστε να τις απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκιες αλλά και πιο γευστικές!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοποιηση σε νηπιαγωγείο
Φρίκη: 20χρονος ασελγούσε στα 2 και 4 ετών ανίψια του με τον 40χρονο σύντροφό του
Βρέθηκαν βίντεο και παιδική πορνογραφία στα κινητά των δύο κατηγορουμένων - Η ανατριχιαστική ομολογία που πάγωσε το αίμα της μητέρας
Φρίκη: 20χρονος ασελγούσε στα 2 και 4 ετών ανίψια του με τον 40χρονο σύντροφό του
ΙΕΠ
ΙΕΠ: Ημερίδα για την εκπαιδευτική ένταξη των Ρομά και τον κρίσιμο ρόλο της γλώσσας Ρομανί
Το ΙΕΠ αναδεικνύει τον ρόλο της γλώσσας Ρομανί, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΙΕΠ: Ημερίδα για την εκπαιδευτική ένταξη των Ρομά και τον κρίσιμο ρόλο της γλώσσας Ρομανί
kapodistriako_0.jpg
ΕΚΠΑ και Κύπρος: Ίσχυροί δεσμοί δύο αιώνων
Το ΕΚΠΑ παραμένει πρωτοπόρο στη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επενδύοντας στη διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία του και θέτοντας τα θεμέλια για...
ΕΚΠΑ και Κύπρος: Ίσχυροί δεσμοί δύο αιώνων