Αίγυπτος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πινακίδα 3.200 ετών αποκαλύπτει τις… δικαιολογίες που έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να μην πάνε στη δουλειά

Στη αιγυπτιακή πινακίδα 3.200 ετών αναγράφονται ορισμένους από τους λόγους που ανέφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα αφεντικά τους προκειμένου να απουσιάσουν από ακόμη μία εξαντλητική ημέρα στην κατασκευή των Πυραμίδων.

Το αρχαίο εύρημα —φτιαγμένο από ασβεστόλιθο— βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει αναγνωρίσει ότι χρονολογείται από το 1250 π.Χ.

Στην πινακίδα αναγράφονται —στη νέα αιγυπτιακή ιερατική γραφή με μαύρο και κόκκινο μελάνι— οι ημέρες παρουσίας 40 εργατών. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι ημερομηνίες που έλειπε κάποιος και την αιτιολογία που έδωσε.

Στην περίπτωση που περιμένετε να διαβάσετε κάτι του τύπου «παρακοιμήθηκα», γελιέστε.

Ασθένειες, σκορπιοί και μπύρες

Τον «τέταρτο μήνα του χειμώνα, ημέρα 24″, ένας εργάτης ονόματι Pennub έλειψε από την εργασία του. Ο λόγος; Η μητέρα του ήταν άρρωστη, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό.

Την ίδια ημέρα, άλλοι εργάτες ανέφεραν πως είναι οι ίδιοι άρρωστοι.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Πιο κάτω όμως αναγράφεται πως ο εργάτης με το όνομα Seba θα λείψει επειδή τον δάγκωσε σκορπιός. Παρακάτω, αρκετοί εργάτες ανέφεραν ως δικαιολογία της απουσίας τους την… παρασκευή μπύρας.

Αν και σήμερα κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ως αιτία απόλυσης, η παρασκευή μπύρας στην Αρχαία Αίγυπτο είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Το Βρετανικό Μουσείο εξηγεί: «Στην αρχαία Αίγυπτο, η μπύρα ήταν τόσο απαραίτητη που αντιμετωπιζόταν κυρίως ως είδος διατροφής – καταναλωνόταν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες σε θρησκευτικές γιορτές και εορτασμούς.

»Η μπύρα ήταν απαραίτητη για τους εργάτες, όπως αυτοί που έχτιζαν τις πυραμίδες της Γκίζας, οι οποίοι εφοδιάζονταν με μια ημερήσια μερίδα 1⅓ γαλόνι. Ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει θεϊκή υπόσταση, με αρκετούς θεούς και θεές να συνδέονται με αυτήν».

Τέλος, αρκετοί ήταν αυτοί που έλειψαν από την εργασία τους επειδή ήθελαν να βοηθήσουν τη σύζυγο ή την κόρη τους που αιμορραγούσε. Και όχι, δεν μιλάμε για κάποιον τραυματισμό αλλά για τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Ποια σχολεία μετονομάζονται σε "Αντώνης Σαμαράκης" και "Διδώ Σωτηρίου"
Σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, για τη μετονομασία δύο σχολείων
Υπουργείο Παιδείας: Ποια σχολεία μετονομάζονται σε "Αντώνης Σαμαράκης" και "Διδώ Σωτηρίου"
Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΓΠΑ και το Ινστιτούτο “ΔΑΜΙΑ”
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
panteios
Τριγμοί στο Πάντειο για τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού με το Columbia - Κοντά σε παραίτηση η Πρύτανης
Στα πρόθυρα θεσμικής ρήξης το Πάντειο: Το κοινό μεταπτυχιακό με το Columbia ανάβει «φωτιές» για τα δίδακτρα
Τριγμοί στο Πάντειο για τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού με το Columbia - Κοντά σε παραίτηση η Πρύτανης