skilaki
Ο φόβος για τις καταιγίδες στους σκύλους μπορεί να οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες - Ποιοι είναι

Τόσο το φθινόπωρο όσο και το χειμώνα ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουνε (και οι ιδιοκτήτες σκύλων) είναι οι καταιγίδες και οι κεραυνοί. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε το αγαπημένο μας ζωάκι να δυσκολεύεται κάθε φορά που θα πέσει ένας κεραυνός, αλλά ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ο φόβος για τις καταιγίδες στους σκύλους μπορεί να οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: την αντίδραση τους στον κρότο, το άγχος του αποχωρισμού και, το πιο εκπληκτικό, τον στατικό ηλεκτρισμό.

Οι κτηνίατροι τελευταία υποψιάζονται ότι η φοβία της καταιγίδας προκαλείται από μια συνδυαστική αντίδραση σε αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης, το στατικό ηλεκτρισμό, τον άνεμο, τους κεραυνούς και τους χαμηλής συχνότητας ήχους που προηγούνται μιας καταιγίδας.

Στην πραγματικότητα, οι θύελλες φορτίζουν την ατμόσφαιρα με ηλεκτρισμό, αυξάνοντας την πιθανότητα στατικής συσσώρευσης στο τρίχωμα των σκύλων μας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό σε μεγαλύτερα σκυλιά ή σε σκυλιά με πυκνό ή μακρύ τρίχωμα.

Όταν συσσωρεύεται στατικός ηλεκτρισμός στο τρίχωμα του σκύλου, μπορεί να προκληθεί ένα ήπιο αλλά δυσάρεστο ηλεκτρικό σοκ, ειδικά όταν ο σκύλος ακουμπήσει τη μουσούδα του σε μεταλλικές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τρομερή φοβία, με το ζωάκι μας να αναζητά καταφύγιο σε υπόγεια ή άλλους κλειστούς χώρους.

Αν και το άγχος του αποχωρισμού είναι διαφορετικό από τη φοβία των βροντών, αυτές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αν ο σκύλος μας μοιάζει να είναι αγχωμένος όταν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε ή κάνει ζημιές όταν λείπουμε , και ενθουσιασμένος όταν επιστρέφουμε, τότε είναι πιθανό να έχει άγχος αποχωρισμού. Αυτό συμβαίνει όταν είναι υπερβολικά προσκολλημένος σε εμάς και βιώνει σοβαρό στρες όταν δεν βρισκόμαστε κοντά του. Ενώ η παρουσία μας μπορεί να είναι παρήγορη, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, η απουσία μας μπορεί να το επιδεινώσει ακόμα περισσότερο. 
 
Για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του σκύλου μας, καλό είναι να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από διάφορες πλευρές. Να αφήνουμε χώρο στον σκύλο μας να αποφασίσει πού νιώθει πιο ασφαλής όταν έρχεται μια καταιγίδα και να κάνουμε αυτόν τον χώρο όσο το δυνατόν πιο άνετο, με το αγαπημένο του κρεβατάκι και παιχνίδι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει το λεγόμενο «White Noise για να καλύψουμε όσο μπορούμε τον ήχο των κεραυνών .

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθάει το ζωάκι μας μπορούμε να δοκιμάσουμε μια πιο καινούργια μέθοδο που είχε καλά αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες, το «anxiety wrap», το ποιο βοηθά στη μείωση του άγχους. Είναι ρούχο το οποίο σφίγγει πάνω στο ζωάκι μας και νιώθει πιο προστατευμένο.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο για το φόβο των πυροτεχνημάτων, έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι λιχουδιές είναι πάντα μια λύση με καλά αποτελέσματα (έστω και για λίγο). Έτσι θα τραβήξουμε την προσοχή του και θα ασχολείται μαζί μας μέχρι την επόμενη λιχουδιά που θα καταλήξει στο στόμα του, αντί μα τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί στο υπόγειο.

Οι καταιγίδες είναι έντονα και περίπλοκα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι περίεργο που δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα γιατί οι σκύλοι τις φοβούνται. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αιτίες, από την φοβία του θορύβου μέχρι το στατικό ηλεκτρισμό, μπορούμε να βοηθήσουμε το ζωάκι μας να νιώσει άνεση και μέχρι να περάσει η μπόρα.

Πηγή: athensvoice.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...