lgbtq
Στόχος είναι σε πρώτη φάση να παρουσιαστεί το βασικό περίγραμμα της ρύθμισης καθώς αυτό που επισημαίνουν από το στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι πως μέχρι τώρα βουλευτές τοποθετούνται χωρίς καν να έχουν δει το κείμενο

Αποφασισμένη να ανοίξει και επισήμως την συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμο το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης. Βέβαια, αυτό που τονίζεται προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο θα υπάρξει διάλογος.

Άλλωστε, στην Πειραιώς δεν θέλουν να επαναληφθούν τα παράπονα που υπήρξαν από βουλευτές του κόμματος αναφορικά με την τροπολογία για τους μετανάστες, που μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάθεση της ψηφίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κάνει αναφορά στο θέμα είτε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης είτε πιθανότατα σε συνέντευξη που αναμένεται να δώσει την Τετάρτη στην τηλεόραση. Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν παίζουν… καθυστερήσεις μέχρι τις ευρωεκλογές για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος στην κάλπη του Ιουνίου.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να παρουσιαστεί το βασικό περίγραμμα της ρύθμισης καθώς αυτό που επισημαίνουν από το στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι πως μέχρι τώρα βουλευτές τοποθετούνται χωρίς καν να έχουν δει το κείμενο. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί ποιο θα είναι το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί για την συζήτηση πριν κατατεθεί η ρύθμιση στη Βουλή αλλά και το τι θα γίνει με τους «γαλάζιους» που διαφωνούν.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα περάσει εύκολα από την Βουλή - όποτε και αν τελικά κατατεθεί - καθώς αναμένεται να ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως έχει πολιτική σημασία το πόσοι τελικά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα πουν «όχι». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν ζυμώσεις με τους βουλευτές για να περιοριστούν διαρροές και να πειστούν οι αναποφάσιστοι να πουν «ναι».

Το θέμα που είχε κυριαρχήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στη συζήτηση είναι το τι θα γίνει με την τεκνοθεσία. Το ενδεχόμενο να «σπάσει» η ρύθμιση και να έρθει προς ψήφιση μόνο η διάταξη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς καμία αναφορά στην τεκνοθεσία- για να περιοριστούν οι αντιδράσεις κάποιων βουλευτών- έχει απορριφθεί.

Άλλωστε στόχος είναι με την ρύθμιση να δοθεί λύση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα ομόφυλα ζευγάρια που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα τόνισε χθες σε συνέντευξη της στο ethnos.gr πως «θα πρέπει να σκεφτούμε πως μολονότι με το σύμφωνο συμβίωσης ένα ομόφυλο ζευγάρι αποκτά δικαιώματα, τα παιδιά του δεν αποκτούν εκ του νόμου κανένα δικαίωμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. σε περίπτωση διαζυγίου - διατροφής αλλά και στις περιπτώσεις κληρονομιάς, αρρώστιας, θανάτου» και σημείωσε πως σε αυτά τα υπαρκτά ζητήματα οφείλουμε να βρούμε λύσεις. Επομένως, για το συγκεκριμένο θέμα στόχος είναι να υπάρξει ρύθμιση.

Ένα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών που από εδώ και πέρα θα θελήσουν να υιοθετήσουν, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν αν υπάρξει οποιαδήποτε διάκριση σε σχέση με τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια αυτή αναμένεται να κριθεί αντισυνταγματική σε δεύτερο χρόνο. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν θα διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί ποια θα είναι η ρύθμιση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και αν μετά την δημόσια διαβούλευση θα υπάρξουν αλλαγές. Άγνωστο παραμένει και το πόσο διάστημα θα διαρκέσει ο διάλογος και πιθανότατα μια εικόνα θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα «ναι», τα «ίσως» και τα «όχι» των βουλευτών

Το βασικό σενάριο είναι να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο είναι πιθανόν να τεθεί για τους υπουργούς. Ήδη μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη και η Δόμνα Μιχαηλίδου έχουν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει, ενώ φαίνεται πως έχει διαφωνίες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ διαφωνίες για το ενδεχόμενο η ρύθμιση να αφορά και την τεκνοθεσία έχουν εκφράσει βουλευτές (π.χ. ο Θάνος Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Μ. Αθανασίου, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Αν. Κατσανιώτης κ.α.). Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ακόμα παραμένουν αναποφάσιστοι και περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή για χάσιμο κιλών
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων
Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων