Ρουμανία: Επιδημία ιλαράς – Ανεμβολίαστα παιδιά οι περισσότεροι ασθενείς
Επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία - Τα κρούσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ρουμανίας όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς, ενώ καθημερινά καταγράφονται ολοένα περισσότερα κρούσματα της λοιμώδους νόσου.

Από τις αρχές της εφετινής χρονιάς και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 στην χώρα είχαν καταγραφεί 1.275 κρούσματα ιλαράς στη Ρουμανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ρουμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κρούσματα πλησιάζουν πλέον τα 2.000 και έχουν καταγραφεί στις 29 από τις 41 κομητείες της χώρας.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστα παιδιά.

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, το ρουμανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα προσφερθεί εμβολιασμός στα παιδιά ηλικίας 9-11 μηνών. Το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού θα ήταν να γίνει εμβόλιο στους 12 μήνες και στα 5-7 έτη.

Θα αρχίσει επίσης μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, για να εμβολιαστούν και τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, λένε τα ΜΜΕ. Μόνο το 78% των παιδιών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Την δεύτερη έχει κάνει μόνο το 62% των παιδιών. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Η δραματική μείωση των εμβολιασμών αποδίδεται στις αντιεμβολιαστικές εκστρατείες στα social media.

Τα κρούσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με το ECDC, η Ρουμανία είναι η χώρα της ΕΕ με μακράν τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εφέτος. Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί συνολικώς 1.331 κρούσματα σε 19 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Οι χώρες και τα κρούσματα ήταν οι εξής:

  • Ρουμανία = 925
  • Αυστρία = 154
  • Γαλλία = 64
  • Γερμανία = 51
  • Βέλγιο = 34
  • Πολωνία = 28
  • Ιταλία = 20
  • Σουηδία = 11

Οι υπόλοιπες 11 χώρες είχαν αναφέρει λιγότερα από 10 κρούσματα ιλαράς η κάθε μία. Οι χώρες αυτές ήταν οι Δανία, Εσθονία., Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λίχτενσταϊν, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία και Ισπανία.

Ωστόσο μεταξύ 7 και 8 Νοεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν ακόμα 391 κρούσματα. Τα 350 από αυτά ήταν στην Ρουμανία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ ανήλθε σε 1.722, με τα 1.275 να καταγράφονται έως τότε στην Ρουμανία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
"Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία " οι τίτλοι σπουδών...
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
amfitheatro-aei-foitites1
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
«Το πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή σε πανεπιστήμια διεθνώς και χωρίς αυτό δεν καθίσταται...
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εισέβαλαν για "ενισχύσεις" στο κτίριο, ομάδα ατόμων - με καλυμμένα πρόσωπα και μη - ανάμεσα στα οποία ταυτοποιήθηκαν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ο...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια