Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται
Πώς να προστατευθείτε

Οι γιορτές προκαλούν σε αρκετούς ανθρώπους φτάρνισμα και συνάχι, λόγω του συνδρόμου του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Για τους ανθρώπους αυτούς το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν φέρνει μόνο μια πνοή ανανέωσης και αυξημένης επαφής με τη φύση στο σπίτι. Εκκινεί και μία εποχή αλλεργικών αντιδράσεων, που θα περάσει όταν το ξεστολίσουν. Ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν, οι περισσότεροι δεν έχουν αλλεργία στο δέντρο καθ’ αυτό.

Αν το δέντρο είναι φυσικό, μπορεί να έχουν αλλεργία στα τερπένια, που του προσδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Μπορεί επίσης ο οργανισμός τους να εκδηλώνει αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε άλλα αλλεργιογόνα που φέρει, όπως τη σκόνη, τη γύρη ή – το πιο συχνό απ’ όλα – τη μούχλα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Χριστουγεννιάτικων Δένδρων (ACTA), το 2011 μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είχε δείξει ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φέρουν έως και 50 διαφορετικούς τύπους μυκήτων (μούχλας). Τα δύο τρίτα εξ αυτών μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2007, άλλη μελέτη είχε δείξει πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι μπορεί να εξαπλασιάσει στα σπόρια της μούχλας που κυκλοφορούν σε ένα διαμέρισμα. Όσο, δε, περισσότερο μένει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι, τόσο αυξάνονται τα σπόρια στον αέρα του σπιτιού.

Αλλεργία στη μούχλα

Η μούχλα είναι κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων. Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), στους ευαίσθητους ανθρώπους εισβάλλει βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί συμπτώματα όπως:

  • Παροξύνσεις άσθματος
  • Βήχα
  • Φτάρνισμα
  • Συριγμό
  • Αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), φαγούρα (κνησμό) ή ενόχληση στα μάτια

Αν και το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πιο συχνό στους αλλεργικούς ανθρώπους, μπορεί να το εκδηλώσει οποιοσδήποτε από εμάς. Επιπλέον, δεν προκαλούνται μόνο αναπνευστικά συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα, όταν το αγγίζουν.

Οι ειδικοί του UCLA έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματά σας.

Καθαρίστε το δέντρο

Πριν βάλετε μέσα στο σπίτι σας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αφαιρέστε όσο πιο πολλά αλλεργιογόνα μπορείτε. Δοκιμάστε τα εξής:

  • Κουνήστε το για να φύγει η σκόνη
  • Πλύνετέ το με νερό και αφήστε το να στεγνώσει πριν το βάλετε μέσα
  • Χρησιμοποιήστε συμπιεστή αέρα για να φυσήξετε τα αλλεργιογόνα από πάνω του

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Εάν εκδηλώνετε αναπνευστικά προβλήματα, βάλτε στο χώρο του δέντρου έναν κατάλληλο καθαριστή αέρα. Εάν εκδηλώνετε δερματικά προβλήματα, ζητήστε από άλλα μέλη της οικογένειάς σας να το φέρουν στο σπίτι και να το διακοσμήσουν. Αν πρέπει να το κάνετε εσείς, να φορέστε μακρυμάνικη μπλούζα και γάντια.

Χρησιμοποιήστε ψεύτικο δέντρο

Αν έχετε κάθε χρόνο αλλεργία στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ίσως ήρθε η ώρα να στολίσετε ένα ψεύτικο. Αρκεί να το καθαρίζετε κάθε χρόνο, διότι και αυτά συσσωρεύουν σκόνη, μούχλα και όποιο άλλο αλλεργιογόνο κυκλοφορεί στο σπίτι σας.

Να θυμάστε πως για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να αφαιρείτε το περιτύλιγμά του εκτός σπιτιού και να το καθαρίζετε προσεκτικά πριν το βάλετε μέσα για να το στολίσετε. Όταν, εξ άλλου, το μαζέψετε, καλό είναι να το τυλίξετε αεροστεγώς και να το τοποθετήσετε σε χώρο χωρίς υγρασία για να μην αναπτύξει μούχλα.

Ελέγξτε και τα διακοσμητικά

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, στεφάνια και διακοσμητικά επίσης μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας. Μετά από έναν χρόνο στο κουτί τους, μπορεί να έχουν καλυφθεί με σκόνη ή μούχλα. Ξετυλίξτε τα στη βεράντα και καθαρίστε τα απαλά με ένα απορροφητικό πανί. Ειδάλλως στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μόνο με φωτάκια και καινούργιες κορδέλες και γιρλάντες.

Φτιάξτε το δέντρο στη βεράντα

Αν ταλαιπωρείστε από αλλεργίες και με το φυσικό και με το ψεύτικο δέντρο, δεν έχετε παρά να το στολίσετε έξω από το σπίτι σας. Ιδανικά τοποθετήστε το πίσω από την κλειστή μπαλκονόπορτά σας, ώστε να το βλέπετε σαν να βρίσκεται μέσα στο σπίτι σας.

Πηγή: .iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα