νικοτίνη
Sven Nackstrand/AFP/Getty Images
Ποια είναι η χρήση των απαγορευμένων snus

Σε ημιλιπόθυμη κατάσταση εντοπίστηκαν το πρωί μαθητές σε τουαλέτα σχολείου στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ έγινε γνωστό ότι τα παιδιά είχαν χρησιμοποιήσει στικάκια νικοτίνης.

Οι τρεις μαθητές του Γυμνασίου μεταφέρθηκαν στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τι είναι τα snus

Τα στικάκια snus περιέχουν νικοτίνη και τοποθετούνται μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων μέχρι να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Αναπτύχθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Σουηδία ως ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στις σκανδιναβικές χώρες είχε μεγάλη πέρασε, ωστόσο η ΕΕ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες το απαγόρευσαν το 1992, όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του μασώμενου καπνού (chewing tobacco), ωστόσο δεν δημιουργεί την ανάγκη στον χρήστη να το φτύσει.

Τοξική ουσία

Στην Ελλάδα, το snus κυκλοφορεί μέσω ίντερνετ και συχνά πωλείται σε διάφορες γεύσεις ώστε να γίνει πιο δελεαστικό στους νέους. Ωστόσο, πρόκειται για τοξική ουσία, αφού η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Σημειώνεται ότι τα χημικά συστατικά των διαφορετικών τύπων snus ποικίλλουν και οι μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία, όχι τόσο όσο το κανονικό κάπνισμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα