Thumbnail
Γνωρίζετε γιατί το γάλα είναι λευκό;

Κάθε ρόφημα έχει τη δική του σύσταση και χρώμα. Το γάλα είναι άσπρο, αλλά γιατί άραγε;

Υπάρχουν χρωστικές στο γάλα;

Στο γάλα δεν υπάρχουν προστιθέμενες χρωστικές και η κύρια σύσταση του είναι 85-90% νερό και 10-13 % διάφορα συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία. Απ' ότι βλέπουμε λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια χρωστική που να δημιουργεί αυτό τι χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα.

Άρα, τι δίνει το χρώμα στο γάλα;

Η ιδία σύσταση του γάλακτος σαν γαλάκτωμα, δηλαδή η καζεΐνη του (η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος) μαζί με τα λιπαρά του, εμποδίζει την απορρόφηση του φωτός με αποτέλεσμα το φως να αντανακλάται και να δημιουργεί αυτήν την γνωστή σε όλους εικόνα.

Πού οφείλεται ο κίτρινος χρωματισμός σε μερικά γάλατα;

Πράγματι σε μερικά γάλατα εμφανίζεται ένας ελαφρύς κίτρινος χρωματισμός το οποίο έχει σχέση αφενός μεν με τη παρουσία συγκεκριμένων συστατικών σε υψηλότερη αναλογία π.χ. βιταμίνη Β2 και δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας αποτελεί η διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων που αν είναι υψηλή σε κάποια τρόφιμα με χρωστικές π.χ. καρότα – καροτένια είναι πολύ πιθανό να δώσουν χρωματισμούς στο παραγόμενο γάλα.

Πηγή: mednutrition.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fournos_mikrokimaton
Πόσο ασφαλές είναι τελικά το φαγητό που ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων;
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν ζεσταίνουμε το φαγητό με μικροκύματα και πόσο ασφαλής είναι αυτή η διαδικασία για την υγεία μας;
Πόσο ασφαλές είναι τελικά το φαγητό που ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων;
Πορτοκάλια
Πορτοκάλι ή μανταρίνι; Ποιο από τα δύο ενισχύει καλύτερα την άμυνα του οργανισμού
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και οι κλημεντίνες δεν είναι απλώς γευστικά, αλλά αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το...
Πορτοκάλι ή μανταρίνι; Ποιο από τα δύο ενισχύει καλύτερα την άμυνα του οργανισμού