Thumbnail
Γνωρίζετε γιατί το γάλα είναι λευκό;

Κάθε ρόφημα έχει τη δική του σύσταση και χρώμα. Το γάλα είναι άσπρο, αλλά γιατί άραγε;

Υπάρχουν χρωστικές στο γάλα;

Στο γάλα δεν υπάρχουν προστιθέμενες χρωστικές και η κύρια σύσταση του είναι 85-90% νερό και 10-13 % διάφορα συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία. Απ' ότι βλέπουμε λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια χρωστική που να δημιουργεί αυτό τι χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα.

Άρα, τι δίνει το χρώμα στο γάλα;

Η ιδία σύσταση του γάλακτος σαν γαλάκτωμα, δηλαδή η καζεΐνη του (η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος) μαζί με τα λιπαρά του, εμποδίζει την απορρόφηση του φωτός με αποτέλεσμα το φως να αντανακλάται και να δημιουργεί αυτήν την γνωστή σε όλους εικόνα.

Πού οφείλεται ο κίτρινος χρωματισμός σε μερικά γάλατα;

Πράγματι σε μερικά γάλατα εμφανίζεται ένας ελαφρύς κίτρινος χρωματισμός το οποίο έχει σχέση αφενός μεν με τη παρουσία συγκεκριμένων συστατικών σε υψηλότερη αναλογία π.χ. βιταμίνη Β2 και δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας αποτελεί η διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων που αν είναι υψηλή σε κάποια τρόφιμα με χρωστικές π.χ. καρότα – καροτένια είναι πολύ πιθανό να δώσουν χρωματισμούς στο παραγόμενο γάλα.

Πηγή: mednutrition.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα