εκδηλωσεις
Αυτές οι 5 εκδηλώσεις θα σας μαγέψουν

Κάθε μέρα υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα, είναι χωρίς είσοδο και αξίζει να επιστεφτείτε.

Εκδήλωση, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο παράλληλων δράσεων της έκθεσης «”Σήκω ψυχή μου”!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσουν:

  • ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδοποιός, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης «”Σήκω ψυχή μου”!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», για τη Δόμνα Σαμίου και την παρουσία της στο “Ροντέο” και στο “Κύτταρο”,
  • ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα αναφερθεί στη ζωή και θα αναλύσει διεξοδικά το έργο της Δόμνας Σαμίου, και
  • ο Θάνος Τσακνάκης, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου ο οποίος θα μιλήσει για την κεφαλαιώδους σημασίας συνεισφορά της Δόμνας Σαμίου στην ελληνική παράδοση.
  • Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σωκράτης Σινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα από τη Χορωδία Δόμνα Σαμίου, σε διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας της Κατερίνας Παπαδοπούλου.

Σαβίνα Γιαννάτου “Primavera en Salonico”

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμφανίζονται στο Θέατρο Αττικού Άλσους “Κατίνα Παξινού”.

Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και των Βαλκανίων ξεδιπλώνεται και αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες “αναγνώσεις” της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα υφαίνουν ένα πολυποίκιλο μουσικό χαλί, μία γοητευτική μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη θάλασσα των πολιτισμών.

Βασισμένοι στην παράδοση κυρίως της Μεσογείου, η Σαβίνα Γιαννάτου και το μουσικό σύνολο Primavera en Salonico καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ήχου, μέσα από το συνδυασμό της Ανατολής και της Δύσης, του σύγχρονου και του παραδοσιακού καθώς και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ερμηνεύοντας σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους η Σαβίνα Γιαννάτου χρησιμοποιεί τη σπάνια φωνή της ως ένα επιπλέον όργανο, δίνοντας έμφαση στην έκφραση της “μουσικής” του κάθε γλωσσικού ιδιώματος. Και οι Primavera en Salonico αξιοποιούν στο έπακρο τον ιδιοσυγκρασιακό ήχο τους, διερευνώντας συχνά τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Παναγιώτης Τανιμανίδης έκθεση “200-100-0, ’21-’22-’23: τρεις πόλεμοι μακριά από το χάδι της ιστορίας…”

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Παναγιώτη Τανιμανίδη με τίτλο “200-100-0, ’21-’22-’23: τρεις πόλεμοι μακριά από το χάδι της ιστορίας…” από 11 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου. Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου 19:00.

“200 χρόνια από την εκρηκτική Άνοιξη του 1821, 100 χρόνια από τον γενοκτονικό ξεριζωμό του 1922 έως το τοξικό σημείο 0 του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου. 44 γλυπτοζωγραφικά έργα που διαπραγματεύονται μια σκυταλοδρομία από τις αφώτιστες ξεχασμένες γωνιές τους στις ανέγγιχτες πτυχές της αλήθειας, από την άνωση των ηρώων στο πηγάδι του εμφύλιου φθόνου, από το μπαρούτι της φωτιάς στο βάθρο της εξουσίας, από την εκτροπή του νερού της ιστορίας στα ρυάκια της εκεχειρίας της ζωής και πάλι πίσω…

Ένας μακρύς συρτός αντικρυστός χορός του Κασαμούλη, του Σταματελόπουλου, του Μακρυγιάννη, του Καποδίστρια, του Κολοκοτρώνη, του ιερέα Γεώργιου Εμμανουηλίδη που πήρε 150 χωριανούς του από τον Πόντο και τους έφτασε μέσα από τη φωτιά στην Πρέβεζα, του Παπαρηγόπουλου, του Πούτιν, του Ζελένσκι, κάτω από το σήμαντρο βλέμμα του Πινδάρου…

Αυτή η έκθεση είναι μια προσπάθεια που ψάχνει σε ποιον ανήκουν τα “πνευματικά δικαιώματα” αυτών των πολέμων, αυτών των αινιγμάτων που ο χρόνος τα αφήνει στο μισοσκόταδο της ιστορίας..”

Έκθεση – αφιέρωμα “Η Μαγεία της Μαρίας Κάλλας”

Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχειακά τεκμήρια από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου. Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια: Gabriella Spanò, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”. Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Πάνος Πριστούρης – “Ασκήσεις Εμπιστοσύνης”

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο ΕΚΤόΣ, την έκθεση χαρακτικής του Πάνου Πριστούρη με τίτλο: “Ασκήσεις Εμπιστοσύνης”. Η έκθεση αφορά σε επιλεγμένες ξυλογραφίες ποικίλων διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους.

Ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο τεκμηρίωσης της Βάσιας Μαγουλά, Ιστορικού  Τέχνης-Μουσειολόγου: “Το έργο του Πάνου Πριστούρη χαρακτηρίζεται από έντονη εικονοποιΐα, καθαρότητα αλλά και έναν συνεχή και τολμηρό πειραματισμό γύρω από θεματικές που εκφράζονται άλλοτε μέσω της αναπαράστασης και άλλοτε τείνουν προς την αφαίρεση. Προσεγγίζει και μεταχειρίζεται τη χαρακτική ως μέσο ενδοσκόπησης, αλλά και ως τρόπο σύνδεσης και κατανόησης της σχέσης ανάμεσα στον εαυτό, το περιβάλλον και τον κόσμο. Η εικαστική του διαδρομή διαμορφώθηκε μέσα από τις ακαδημαϊκές σπουδές πάνω στη Χαρακτική, την προσωπική συστηματική καλλιτεχνική του ενασχόληση με το μέσο, καθώς και τη διδασκαλία της χαρακτικής στον τομέα της εκπαίδευσης. Στην πρόσφατη δουλειά του διερευνά αποτυπώσεις του σώματος καθώς και την εσωτερική εκφραστικότητα, τα πολλαπλά ηχοχρώματα και τις υφές της γραμμής και του σημείου, ερχόμενος σε αναμέτρηση με εσώτερες ψυχολογικές και  συναισθηματικές μεταμορφώσεις, που λαμβάνουν χώρα μέσα από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας […].

Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 – 21:00.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ