Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη; - Ποια τα συμπτώματα;

Έως και 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στην λακτόζη, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις διαιτολόγων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πρήξιμο ή φούσκωμα, υπερβολική παραγωγή αερίων, γουργούρισμα των εντέρων, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Η λακτάση βοηθά στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι ένα ένζυμο που υδρολύει το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) σε τμήματα που απαρτίζονται από γλυκόζη και γαλακτόζη.

Το σώμα παράγει φυσικά το ένζυμο λακτάση στο λεπτό έντερο. Η παραγωγή της βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό μέχρι και την ηλικία των 2 χρόνων και έπειτα αρχίζει να φθίνει. Επίσης ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ακόμη και μικροτραυματισμοί στο έντερο μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία αυτού του ενζύμου.

Τα οφέλη της λακτάσης για την υγεία είναι:

  • Αποτελεσματική υποστήριξη για τις ανισορροπίες του πεπτικού
  • Μειώνει το φούσκωμα και την υπερβολική παραγωγή αερίων
  • Μπορεί να δράσει προληπτικά ή και να μειώσει τον μετεωρισμό
  • Βελτιώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Βελτιώνει τους ερεθισμούς του πεπτικού σωλήνα (π.χ. δυσπεψία, διάρροια κ.α.)

Η δυσανεξία στην λακτόζη και ο χρόνιος αποκλεισμός της από την διατροφή μας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D3 και Β3, οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα κ.α.

Ενδεικτικά, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, δυσκοιλιότητα, καθώς και να απορυθμίσει την ορμονική λειτουργία, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την αρτηριακή πίεση.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λακτόζη είναι το παγωτό, το γάλα, το βούτυρο, οι κρέμες, μερικά τυριά, το γιαούρτι, το ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά, τα έτοιμα γεύματα,  τα είδη ζαχαροπλαστικής (γλυκά, μπισκότα κ.α.)

Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (αντί των γαλακτοκομικών προϊόντων) είναι η σαρδέλα, ο σολομός, το μπρόκολο, το σπανάκι (βρασμένο), το λάχανο, η ρόκα, τα αμύγδαλα, τα λευκά φασόλια, τα αποξηραμένα σύκα και τα cranberries.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber