μάτια
Τα μάτια «προδίδουν» το Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο

Τα μάτια αποτελούν καθρέφτη και της υγείας του εγκεφάλου, καθώς μπορεί να αποκαλύψουν βλάβες που συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού απαντώνται στους ασθενείς με πρώιμο Πάρκινσον.

Η νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, ουσία που εμπλέκεται στον κινητικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, του στρώματος νευρικών κυττάρων που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού, συνδέεται με την απώλεια των ντοπαμινεργικών κυττάρων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ο βαθμός αλλοίωσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα συσχετίζεται με το στάδιο της νόσου Πάρκινσον. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι όσο πιο λεπτός είναι ο αμφιβληστροειδής τόσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα της νόσου. Οι ανακαλύψεις αυτές συνεπάγονται ότι οι νευρολόγοι θα είναι σύντομα σε θέση να ανιχνεύουν το Πάρκινσον στα πιο πρώιμα στάδιά του, πριν ακόμη εμφανιστούν οι πρώτες κινητικές δυσκολίες, με τη χρήση μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης» αναφέρει η Δρ Τζιγιουνγκ Λι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων προέκυψε ότι μεταξύ των ασθενών με Πάρκινσον ήταν αξιοσημείωτη η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, κυρίως στα δύο από τα πέντε εσωτερικά στρώματα του χιτώνα. Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με Πάρκινσον το ένα από τα στρώματα του χιτώνα είχε πάχος μόλις 35 μικρόμετρα (μm) κατά μέσο όρο, ενώ μεταξύ των υγιών συμμετεχόντων το πάχος του έφτανε τα 37 μικρόμετρα.

Όπως επισημαίνει η Δρ Λι, επόμενες μελέτες θα αποσαφηνίσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς που συνδέουν την υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα με την υγεία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα με την απώλεια των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη. «Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς θα επιτρέψει όχι μόνο την πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για τους ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά και την ακριβέστερη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που στοχεύουν στην αναχαίτιση της νόσου» αναφέρει η χαρακτηριστικά  η Δρ Τζιγιουνγκ Λι 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anemogennitries
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
Ιδιαίτερα οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
FOTIA
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης του δήμου Δελφών Φωκίδας - Κινητοποιήθηκαν 5 εναέρια μέσα
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής