Thumbnail
Ο συνδυασμός των σταφυλιών με μια άπαχη πρωτεΐνη όπως το τυρί με χαμηλά λιπαρά ή το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό σνακ λόγω του συνδυασμού χορταστικών φυτικών ινών και χορταστικής πρωτεΐνης

Τα σταφύλια διακρίνονται για τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους, αλλά μόνο ως μέρος μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

Αν και υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαφορετικοί τύποι σταφυλιών σε όλο τον κόσμο, τα κόκκινα και τα πράσινα χωρίς κουκούτσι είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες.

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα καλή πηγή ρεσβερατρόλης, μιας ένωσης που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή και γνωστική υγεία. Αλλά όλα τα σταφύλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και έχουν αντικαρκινογόνα και αντιφλεγμονώδη οφέλη που τα καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα για την καρδιά.

Η Lisa Young, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επαινεί το συγκεκριμένο φρούτο για τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχεται στο φρούτο συμβάλλει σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Έχουν επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης επειδή βοηθά στη μείωση της έντασης στα αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί η ειδικός.

Πώς βοηθούν τα σταφύλια στην απώλεια βάρους;

Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων βοηθά στη μείωση του βάρους και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για το σταφύλι.

1. Περιέχουν νερό
Το συγκεκριμένο φρούτο συνδέεται κυρίως με την απώλεια βάρους επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που κάνει κάποιον να νιώθει πιο χορτάτος.

2. Έχουν φυτικές ίνες που σας χορταίνουν
Συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας και έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, που σημαίνει χαμηλότερο όγκο θερμίδων από άλλα φρούτα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνει ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα μικρό κουτί αποξηραμένες σταφίδες.

Η Audra Wilson, βαριατρική διαιτολόγος στο Northwestern Medicine Delnor Hospital, συμφωνεί ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να είναι χορταστική τροφή, αλλά λέει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής.

«Ο συνδυασμός των σταφυλιών με μια άπαχη πρωτεΐνη όπως το τυρί με χαμηλά λιπαρά ή το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό σνακ λόγω του συνδυασμού χορταστικών φυτικών ινών και χορταστικής πρωτεΐνης», εξηγεί.

3. Ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό
Τα φυσικά σάκχαρα στα σταφύλια δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα περισσότερα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σημειώνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τρώγοντας σταφύλια, θα περιορίσετε επίσης την επιθυμία να φάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Ποια σταφύλια είναι τα καλύτερα για απώλεια βάρους;

Οι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών είναι περίπου ίδιες όσον αφορά τη θερμιδική πυκνότητα, επομένως δεν υπάρχει κανένα σταφύλι που να είναι καλύτερο για απώλεια βάρους.
Ωστόσο, τα σταφύλια διαφέρουν ως προς τη συνολική θρεπτική τους αξία. Τα σταφύλια με πιο σκούρο χρώμα, τα κόκκινα, μαύρα και τα μωβ έχουν σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα λευκά και τα πράσινα σταφύλια.

Πόσο σταφύλι είναι καλό να καταναλώνουμε
Αν και οι οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης για τα σταφύλια ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι δύο φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα μπορεί να είναι η ιδανική ποσότητα, που σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ζήσει περισσότερο.

Ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ, προτείνει να απολαμβάνουμε τα φρούτα αυτά σε μέτριες ποσότητες αλλά να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωσή τους ως τρόπο ελέγχου του βάρους.

Ο Δρ. Redd συμφωνεί και προειδοποιεί επίσης ότι το φρούτο έχει υψηλότερη ποσότητα φρουκτόζης από ό, τι πιστεύουν ορισμένοι. «Λάβετε υπόψη ότι τα σταφύλια και άλλα φρούτα σήμερα έχουν εκτραφεί για να είναι πολύ πιο γλυκά από ό,τι ήταν αρχικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, είναι καλό να απολαμβάνετε τα σταφύλια με μέτρο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agonistiki
Aγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: Οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Οι υποψήφιοι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, της Aγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών
Aγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: Οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
simaia-palaistini
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Συμμετοχή στην ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού
Στην Ολονύκτια διαμαρτυρία των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Πειραιά
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Συμμετοχή στην ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού