pilos_nauagio
Α/Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ | ΙΝΤΙΜΕ

Oμάδα πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, με σκοπό την αποκάλυψη όλης της αλήθειας για τις συνθήκες του ναυαγίου και την απόδοση δικαιοσύνης συγκροτήθηκε χθες μετά από συνάντηση στον Δικηγορικό Σλυλλογο Αθήνας.

Η Πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των κρατικών οργάνων που επιλήφθηκαν της επιχείρησης διάσωσης του πλοίου ανοιχτά της Πύλου για τέλεση κακουργημάτων διά πράξεων ή παραλείψεων.

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αληθινή και αντικειμενική, ανεξάρτητη από λογικές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα», τονίζει.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Νομικών

Όσες και όσοι συγκεντρωθήκαμε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ανταποκρινόμενες/οι στο κάλεσμα για ανοιχτή συνάντηση δικηγόρων και νομικών για το πολύνεκρο εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου την 14/6/2023, νομικοί, πολίτες και εκπρόσωποι οργανώσεων του πεδίου:

Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τον τραγικό θάνατο των εκατοντάδων συνανθρώπων μας και εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας στις οικογένειές και τους οικείους τους.

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, καθώς το υπερφορτωμένο πλοίο είχε εντοπιστεί έγκαιρα και είχε διαπιστωθεί ο κίνδυνος που διέτρεχε πολλές ώρες πριν τη βύθισή του, όμως τα αρμόδια όργανα του Λιμενικού Σώματος, όσο και της Frontex, που παρακολουθούσαν το περιστατικό, απέσχαν από οποιαδήποτε ενέργεια διάσωσης. Προκύπτει μάλιστα και υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα ρυμούλκησης του πλοίου από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, χωρίς να είναι γνωστό με ποιο σκοπό και προς ποια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των κρατικών οργάνων που επιλήφθηκαν της επιχείρησης διάσωσης του πλοίου ανοιχτά της Πύλου για τέλεση κακουργημάτων διά πράξεων ή παραλείψεων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αληθινή και αντικειμενική, ανεξάρτητη από λογικές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση της 22ης Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα, στάθηκε ευκαιρία για μια πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από δικηγόρους που ενεργοποιούνται στο πεδίο, ανθρώπους οργανώσεων δικαιωμάτων και εκπροσώπους αντιρατσιστικών κινήσεων.

Αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας ομάδας πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, με σκοπό την αποκάλυψη όλης της αλήθειας για τις συνθήκες του ναυαγίου και την απόδοση δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός χώρου που να συνδράμει στην ανάδειξη, την τεκμηρίωση, την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών και να ενδυναμώνει τα θύματα, τις οικογένειες και τους εκπροσώπους τους στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, με όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και νομικές ενέργειες. Ζητάμε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Είμαστε ανοιχτές και ανοιχτοί σε συνεργασία και συντονισμό με κάθε άτομο και συλλογικότητα που παλεύει για τον ίδιο σκοπό.

Η ομάδα πρωτοβουλίας θα συναντηθεί εκ νέου για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και τις δράσεις της.

[Προσωρινό email επικοινωνίας: [email protected] με την ένδειξη “Για την ομάδα Πρωτοβουλίας για το ναυάγιο της Πύλου”].

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας