Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Εσείς όμως, ποια προτιμάτε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Άλλα με κορν φάουερ, άλλα με κρέμα γάλακτος και κάποια ακόμα και... στο φούρνο. Εσείς όμως, ποια από τις τέσσερις συνταγές προτιμάτε;

Ρυζόγαλο σαν της γιαγιάς

Σύμφωνα με το ICookGreek, αν είστε με την κλασική παραδοσιακή συνταγή που μας μεγάλωσε, μάλλον αγαπάτε το ρυζόγαγο με ολόφρεσκο γάλα και λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ για να δέσει για τα καλά. Όσο για το άρωμα, η αγαπημένη των παιδικών μας χρόνων βανίλια, η εξίσου λατρεμένη μαστίχα Χίου, αλλά και ο συνδυασμός τους αποτελούν τα συνηθήστερα μπαχαρικά στα …ενδότερα της παραδοσιακής κρέμας, ενώ η επιφάνειά της συνήθως πασπαλίζεται με άφθονη κανέλα. 

Υπάρχει όμως η εκδοχή του ρυζόγαλου που δεν εμπεριέχει κορν φλάουρ ή νισεστέ και το ρύζι γλασέ πήζει σταδιακά απορροφώντας το γάλα καθώς εξατμίζονται τα υγρά. Μία τέτοια δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος στην ιστοσελίδα του. Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης αρωματίζει μάλιστα την κρέμα με εσπεριδοειδή χρησιμοποιώντας τις φλούδες ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού.

Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;

Ρυζόγαλο χωρίς κορν φλάουρ του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά συνταγής: 100 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο (αυτό που χρησιμοποιούν στο ριζότο), 1.200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 100 γρ. ζάχαρη, 1 πορτοκάλι ή λεμόνι (παίρνουμε τις φλούδες) ή 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση, κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την κανέλα) σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε το ρυζόγαλο να αχνίζει αλλά να μην κοχλάζει. Είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το μείγμα έχει χυλώσει. Αποσύρουμε, αφαιρούμε τις φλούδες και γεμίζουμε ατομικά μπολ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Το φουρνιστό ρυζόγαλο (συνταγή του Συλλόγου Γυναικών Κίου «Κιανά Έργα» Αργολίδας)

Αυτό το αλλιώτικο ρυζόγαλο από την Αργολίδα που έχει δημοσιευτεί στη σελίδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου εκτός από το ότι φουρνίζεται στο τέλος, περιέχει στην κρέμα του και αυγά. Η συνταγή μοιάζει αρκετά με τον τρόπο που φτιάχνουν το ρυζόγαλο στην Τουρκία. Δείτε τη.

Υλικά Συνταγής: 200 γρ. ρύζι, 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, 1 λίτρο κρύο γάλα, 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ, 100 γρ. ζάχαρη, λίγη μαστίχα, 2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση Συνταγής: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Αφού τραβήξει καλά το νερό του, το ανακατεύουμε με το γάλα και προσθέτουμε το νισεστέ διαλυμένο σε κρύο νερό και τη μαστίχα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με 2-3 κουταλιές κρύο γάλα. Στο χλιαρό μείγμα προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο ρυζόγαλο και στη συνέχεια το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το ρυζόγαλο σε ένα πυράντοχο σκεύος, τοποθετημένο σε ταψί με κρύο νερό. Το βάζουμε στο πυρωμένο γκριλ μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ σκούρα κρούστα από πάνω (προσοχή να μην καεί). Σερβίρουμε το ρυζόγαλο κρύο.

Τα ρυζόγαλα της νέα εποχής

Περιττό να πούμε ότι πλέον το ρυζόγαλο φτιάχνεται και με κρέμα γάλακτος μισή μισή με το γάλα ή με …καθόλου γάλα. Καθώς η vegan διατροφή διεισδύει στην αγορά και η βιομηχανία τροφίμων προσφέρει εναλλακτικά του γάλακτος ροφήματα, όπως αυτό από αμύγδαλα, από καρύδα ή από σόγια, γίνονται όλο και πιο συχνές οι συνταγές για χορτοφαγικά ρυζόγαλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

politis_sinigoros.jpg
Αδικία στα μεταπτυχιακά: Τι ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη για φοιτητές ΑμεΑ
Να διορθώσει μια αδικία που κρατά εκτός μεταπτυχιακών εκατοντάδες άτομα καλεί το Υπουργείο Παιδείας ο Συνήγορος του Πολίτη
Αδικία στα μεταπτυχιακά: Τι ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη για φοιτητές ΑμεΑ
Σχολική αίθουσα
«Γονείς σε απόγνωση: Πληρώνουμε μέχρι και τη θέρμανση στα σχολεία!»
Μόλις το 40% των εσόδων των σχολείων προέρχεται από το κράτος – «Η Δημόσια Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα», τονίζουν οι γονείς.
«Γονείς σε απόγνωση: Πληρώνουμε μέχρι και τη θέρμανση στα σχολεία!»
Συμβολαιογράφος μιλάει με πελάτη για κληρονομιά
Κληρονομιές: Μπορείς να διεκδικήσεις μερίδιο από περιουσία συγγενή χωρίς διαθήκη;
Κληρονομιές χωρίς διαθήκη: Ποιος παίρνει τι και όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο δίκαιο
Κληρονομιές: Μπορείς να διεκδικήσεις μερίδιο από περιουσία συγγενή χωρίς διαθήκη;
οδοντίατρος
Τέλος στα σφραγίσματα! Νέο “θαυματουργό” τζελ αναγεννά τα δόντια μέσα σε 7 ημέρες
Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή θεραπεία που επαναδομεί φυσικά το σμάλτο – Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ξεκινούν το 2026
Τέλος στα σφραγίσματα! Νέο “θαυματουργό” τζελ αναγεννά τα δόντια μέσα σε 7 ημέρες