Απίστευτο: Η Hellenic Train ζητά να επιστραφεί αποζημίωση από χήρα και παιδιά για δυστύχημα του 2008
Η δικαστική διαμάχη της Hellenic Train με την οικογένεια οδηγού φορτηγού που σκοτώθηκε το 2008

Το δυστύχημα έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2008, όταν τρένο intercity που εκτελούσε δρομολόγιο Λάρισα – Βόλος, συγκρούστηκε σε αφύλακτη διάβαση, με φορτηγό που προσπαθούσε να διασχίσει παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο μηχανοδηγός και ο οδηγός του φορτηγού, με την οικογένεια του δεύτερου να προσφεύγει στα αστικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η χήρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του αξίωσαν αποζημίωση για ψυχική οδύνη, έξοδα κηδείας και διατροφή για τα παιδιά. Ετσι, ξεκίνησε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη, με την οικογένεια να «σκοντάφτει» στην πώληση του ΟΣΕ και να βρίσκεται αντιμέτωπη με την Hellenic Train -πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ- και τον ΟΣΕ και στο θολό τοπίο για το ποιος είχε ευθύνη για το δυστύχημα.

Υστερα από διαδοχικά δικαστήρια που έγιναν στη Λάρισα μέχρι το 2019, οπότε βγήκε και η τελεσίδικη απόφαση, Hellenic Train και ΟΣΕ κρίθηκαν συνυπεύθυνοι για το δυστύχημα και ξεκίνησαν να καταβάλλουν εξ ημισείας τα ποσά που είχαν επιδικαστεί στα τρία μέλη της οικογένειας. Παράλληλα, το δικαστήριο είχε κρίνει ότι πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα περίπου 360 ευρώ στο κάθε παιδί με τη μορφή διατροφής μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο

Τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, τα χρήματα έπαψαν να καταβάλλονται στα παιδιά, καθώς οι εταιρίες είχαν κάνει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, η οποία εν μέρει έγινε δεκτή για το μέρος που η Hellenic Train δήλωνε αναρμόδια για την ασφάλεια των αφύλακτων διαβάσεων και η εταιρεία επανήλθε στην αγωγή της.

«Συγκεκριμένα, με την ως άνω απόφαση του Αρείου Πάγου, κρίθηκε ότι με όσα δέχθηκε η απόφαση του Εφετείου Λάρισας (σ.σ. του 2019) ως προς το ζήτημα της συνυπαιτιότητας της εταιρίας μας στην πρόκληση του ενδίκου ατυχήματος, που ασκεί ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, παραβίασε εκ πλαγίου τις ουσιαστικού κανόνα δικαίου διατάξεις (…) στις οποίες κατά τις σχετικές παραδοχές θεμελιώνεται η συντρέχουσα (παράλληλα προς την ανώνυμη εταιρία ΕΔΙΣΥ -Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής- Α.Ε. ήδη απορροφηθείσα από τον ΟΣΕ) αμέλεια και συνυπαιτιότητα της εταιρίας μας καθόσον διέλαβε ασαφείς και ανεπαρκείς αιτιολογίες στερώντας την απόφαση από νόμιμη βάση», γράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή της Hellenic Train.

Και συνεχίζει: «Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Εφετείο, ενώ δέχεται ότι η ανώνυμη εταιρία ΕΔΙΣΥ Α.Ε. ήταν κατά τον κρίσιμο χρόνο του ατυχήματος φορέας εκμετάλλευσης της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας και αρμόδια για τη διαχείριση των συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας αυτής και για τον λόγο αυτόν υπεύθυνη για τη μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση των κάθε είδους σηματοδοτών και κινητών φραγμάτων στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις και στην επίδικη, στη συνέχεια δέχεται ότι την ίδια υποχρέωση έχει και η εταιρία μας, κατόπιν παραχώρησης από την ΕΔΙΣΥ Α.Ε. της εξουσίας επί του σιδηροδρομικού δικτύου για την εκτέλεση των σιδηροδρομικών μεταφορών, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν στην παραχώρηση αυτή περιλαμβανόταν και η αρμοδιότητα λήψης από την εταιρία μας, η οποία παρείχε τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, παράλληλα προς την παραχωρήσασα εταιρία, των ως άνω μέτρων ασφαλείας της κυκλοφορίας επί των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων και να αιτιολογεί επαρκώς πως υφίσταται η παράλληλη υποχρέωση της εταιρίας μας για την εγκατάσταση στην επίδικη ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση κινητών φραγμάτων, σηματοδοτών ηχητικών συσκευών και σήμανσης».

Κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου, η Hellenic Train ζήτησε να οριστεί δικάσιμος για την παραπέρα συζήτηση της υποθέσεως, ώστε να της επιστραφούν όσα χρήματα έχει καταβάλει στην οικογένεια. «Ζητεί να διαταχθεί η κατά νόμο επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και συγκεκριμένα να υποχρεωθεί ο κάθε αντίδικος -καθ’ ου η παρούσα κλήση- να μας επιστρέψει εντόκως από της εκδοθησομένης αποφάσεως του Δικαστηρίου σας και μέχρι την πλήρη εξόφληση τα ποσά που του έχουμε καταβάλει, τόσο δυνάμει της προσωρινά εκτελεστής – εκκαλούμενης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας όσο και σε εκτέλεση της (ήδη αναιρεθείσας)… απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, όπως τα ποσά αυτά στην παρούσα κλήση μας ανωτέρω αναλύονται».

«Να μας αφήσουν να ζήσουμε με ηρεμία και αξιοπρέπεια»

Από την πλευρά της η χήρα του οδηγού μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής είπε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη περιπέτεια της οικογένειά της. «Το μόνο που επιθυμώ είναι να καταβάλουν τα αποφασισμένα από τα δικαστήρια και να τελειώνει η περιπέτεια που κρατάει 15 χρόνια, ώστε να μας αφήσουν να ζήσουμε με ηρεμία και αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο δικαστήριο έχει οριστεί για το 2024.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατασκηνωσεισ.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Εκπαιδευτικοί: Το κόστος για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για μία περίοδο (2 εβδομάδες), κυμαίνεται για κάθε παιδί από...
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα για την καταχώρηση τηλεφώνου προκειμένου να έρθει η ενημέρωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών 2024, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την...
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
ypaith
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα
Δείτε την απόφαση με τα ονόματα
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα