Thumbnail
Ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», ενώ από την περασμένη Τετάρτη είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα αιτήματα σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πύλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του Μαρτίου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζει την πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης για την οποία προϋπόθεση θα είναι να έχει υποβληθεί Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και να μην έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ το κυβερνητικό επιτελείο έχει εξαγγείλει την κάλυψη 300.000 νοικοκυριών. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Επιδοτήσεις

Το ποσοστό της επιδότησης θα καθοριστεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

 Ειδικότερα εκτιμάται πως για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.

Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60% ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες.

Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.

Ωφελούμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%.

Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητ
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, έχει προκαλέσει ισχυρή αναστάτωση στην κοινότητα των εστιών
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
πολο
Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2025 την Προκήρυξη των Πανελλήνιων Αγώνων...

Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
δασκαλος
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
Οδύσσεια εκπαιδευτικών στο εξωτερικό: Άδεια άνευ αποδοχών ή απομάκρυνση από την οικογένεια
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
aithousa_taksi
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα στους γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για τις συνθήκες...
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων