Thumbnail
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και αγωνιστής του αντιδιδακτορικού αγώνα, Ανδρέας Ζεμπίλας

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ανδρέας Ζεμπίλας. 

Ο δημοσιογράφος υπήρξε μια μορφή του αντιδιδακτορικού αγώνα, καθώς πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας με το δικό του μαχητικό τρόπο όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες και η βία και η τρομοκρατία του δικτατορικού καθεστώτος είχαν επιβάλλει τη σιωπή και όχι μόνο. 

Το βιογραφικό του

Ο Ανδρέας Ζεμπίλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Ήταν απόφοιτος του Γενικού Λυκείου και γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Τα πρώτα εργασιακά του βήματα έκανε από το 1960 έως το 1964, στο εργαστήριο χαρακτικής του πατέρα του. «Η περίοδος της δικτατορίας που ακολούθησε, σημάδεψε την πορεία του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας μετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά της Χούντας, ως μέλος της Οργάνωσης «Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση». Αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Ζεμπίλας δεν έπαψε να αγωνίζεται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στις νέες συνθήκες», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ

Από το 1975 έως το 1980 ήταν υπεύθυνος των διεθνών ειδήσεων στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Σοσιαλιστική Πορεία». Την ίδια περίοδο εργαζόταν και ως μεταφραστής και επιμελητής κειμένων στις εκδόσεις «Παπαζήση» και «Υποδομή».

Από το 1981 έως το 1985 συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Αντιθέσεις». Παράλληλα, από το 1981 ως το 1988, εργαζόταν στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» και σε εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας που απευθύνονταν σε αγρότες και, από το 1988 ως το 1990, ως συντάκτης διεθνών ειδήσεων στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό «TOP FM» του ΔΟΛ.

Το 1991 άρχισε να εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια, στο τμήμα Διεθνών Ειδήσεων.

«Ήταν πάντοτε υποδειγματικός στη δουλειά του, με απέραντο σεβασμό στον τηλεθεατή και στις ειδήσεις. Ήταν γνώστης και μελετητής του αντικειμένου του, συνεπής και με ενδιαφέρον να δίνει κάτι επιπλέον για τα μεγάλα γεγονότα μέσα στο στενό και καταπιεστικό τηλεοπτικό χρόνο», αναφέρει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και συνεχίζει:

«Εξακολούθησε ως το τέλος της ζωής του να είναι μαχητής και ανένταχτος, δίνοντας το παρών στους κοινωνικούς αγώνες και υπερασπιζόμενος πάντοτε τα ιδανικά του. Με το παράδειγμά του ενέπνεε τους συναδέλφους του, στους οποίους θα μείνει αξέχαστος».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο. Η κηδεία του Ανδρέα Ζεμπίλα θα γίνει αύριο Τρίτη, 7 Μαρτίου, στις 13.45’ στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών», καταλήγει η Ένωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη