Συνταξιοδοτικό: Διάταξη για δωρεάν αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων 
Αφορά τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ή 40ετία.

Ευκαιρία για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μάλιστα… δωρεάν, ακόμη και για τους παλαιούς, προ του 1983, ασφαλισμένους προσφέρουν τα τέκνα που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και μετά.

Με «κρυφή» διατάξη του νόμου 3855/2008 προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων για όλους τους ασφαλισμένους για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Χρήστος Μέγας που υπογράφει το ρεπορτάζ στο ieidiseis.gr, τα χρήματα για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου (ένα έτος για το πρώτο παιδί, τρία έτη για δύο τέκνα και πέντε για τρία παιδιά) καταβάλλονται από το δημόσιο (κρατικό προϋπολογισμό) προς τον ΕΦΚΑ. Και παρά ταύτα προσμετρούνται όχι μόνο για θεμελίωση, αλλά και για προσαύξηση σύνταξης.

Δεν ισχύει δηλαδή το αντίστοιχο με τα πλασματικά ένσημα λόγω επιδοτούμενης ανεργίας, όπου ναι μεν προσφέρεται δωρεάν ένα έτος πλασματικού χρόνου ασφάλισης την τελευταία (προ της συνταξιοδότησης) δεκαετία, αλλά αυτό το διάστημα δεν προσμετράται στην προσαύξηση της σύνταξης.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί το 62ο έτος της ηλικίας με 40ετία, ωστόσο η ανταποδοτική σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα 39 έτη, αν λάβει ένα πλασματικό χρόνο από ανεργία.

Απλώς, τα πλασματικά έτη για τα παιδιά αφορούν αποκλειστικά τα γεννηθέντα στη νέα χιλιετία τέκνα κα μπορεί να κάνει χρήση μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων. Με γραπτή παραίτηση του ετέρου συζύγου
 

Για παράδειγμα:

Με 35ετία το 2019 συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος και 6 μηνών.

Ωστόσο, εάν έχει δύο τέκνα γεννηθέντα από 1/1/2000 και μετά, μπορεί να αναγνωρίσει 3 πλασματικά έτη και να συμπληρώσει έτσι 35ετία το 2016. Οπότε συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 59 ετών. Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Εάν δε κάνει χρήση αυτής της διάταξης και συνταξιοδοτηθεί φέτος, θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη με 41 έτη ασφάλισης!

Κατά συνέπεια, οι παλαιοί ασφαλισμένοι που έχουν… νέα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν έως πέντε έτη οι γυναίκες (3 παιδιά) και επτά έτη οι άνδρες (μαζί με τον στρατό) για θεμελιώσει συνταξιοδοτικού δικαιώματος νωρίτερα. Αποφεύγοντος έτσι τα πέναλτι του γ΄ μνημονίου ή τα κατοπινά και πιο αυστηρά ηλικιακά όρια που ισχύουν κατά τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φωτια
Χαλκιδική: Σε εξέλιξη η φωτιά στη Βουρβουρού – Μήνυμα του 112 για εκκένωση

Σε εξέλιξη είναι φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβάρι στη Βουρβουρού Χαλκιδικής το μεσημέρι της Τετάρτης...

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη η φωτιά στη Βουρβουρού – Μήνυμα του 112 για εκκένωση
kataskinoseis200220.jpg
Κατασκηνώσεις ΥΠΑΙΘΑ 2025: Πρόσκληση συμμετοχής για εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους - Αρχίζουν οι αιτήσεις
Αρχίζουν από αύριο (3/7) οι αιτήσεις για διακοπές στα καταλύματα του Υπουργείου Παιδείας - Η λίστα με τους δικαιούχους
Κατασκηνώσεις ΥΠΑΙΘΑ 2025: Πρόσκληση συμμετοχής για εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους - Αρχίζουν οι αιτήσεις
sxoleia_sigxonefsis
Αριθμοί που πονάνε: Τα στοιχεία για τις συγχωνεύσεις σχολείων το 2024–2025 - Ακόμα λιγότερες αίθουσες και περισσότεροι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά
Όταν το σχολείο στενεύει - Οι συγχωνεύσεις που πνίγουν την εκπαίδευση
Αριθμοί που πονάνε: Τα στοιχεία για τις συγχωνεύσεις σχολείων το 2024–2025 - Ακόμα λιγότερες αίθουσες και περισσότεροι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά
ypourgeio paideias
Εκπαιδευτικοί στο alfavita: «Το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσεις άμεσα τις ενστάσεις αποσπάσεων 2025-2026»
Με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας πριν την έναρξη της νέας σχολικής...
Εκπαιδευτικοί στο alfavita: «Το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσεις άμεσα τις ενστάσεις αποσπάσεων 2025-2026»