tameiaki mixani
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Βροχή οι καταγγελίες - Έρχονται τα πρόστιμα και τα μπόνους για τους πολίτες

Πάνω από 700 καταγγελίες για πλαστές και παραποιημένες αποδείξεις αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ μέσα από την εφαρμογή «αppodixi», που λειτουργεί  μέσω των κινητών τηλεφώνων. 

Το οικονομικό κίνητρο για όσους εντοπίσουν πλαστή απόδειξη φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες.

Oλες οι καταγγελίες αξιολογούνται και ελέγχονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή εάν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα.

Οι αναφορές που έγιναν προς την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:

  • Σε κάποιες περιπτώσεις η αξία της απόδειξης ήταν μικρότερη από το ποσό που καταβλήθηκε. Δηλαδή, στην απόδειξη που έλαβε ο καταναλωτής αναγραφόταν μεν το πραγματικό ποσό πληρωμής, για παράδειγμα 20 ευρώ, ενώ στην ΑΑΔΕ το στοιχείο που διαβιβάστηκε από την επιχείρηση ήταν μικρότερης αξίας.
  • Σε άλλη περίπτωση ο φορολογικός μηχανισμός δεν ήταν δηλωμένος στην εφορία.
  • Διαπιστώθηκε ότι εταιρεία εστίασης καθυστερούσε να διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ (στην εστίαση ο χρόνος διαβίβασης είναι τρεις ώρες από την έκδοση). Αυτό διαπιστώθηκε από την αναφορά που έγινε από τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, μετά το σκανάρισμα της απόδειξης το μήνυμα ανέφερε τα εξής: Η ταμειακή μηχανή είναι ενεργή και δηλωμένη. Εάν η ώρα έκδοσης είναι πριν από τις 09.30 παρακαλούμε προχωρήστε σε αναφορά για μη διαβίβαση. Σημειώνεται ότι η απόδειξη είχε εκδοθεί στις 08.30.

Με βάση τα στοιχεία, από την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας εφαρμογής διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχοντας βέβαια και το κίνητρο του μπόνους που μπορεί να φθάσει έως και 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, ενδεχομένως έως και δέκα φορές, με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού είναι να διαπιστωθεί μέσω του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί η φοροδιαφυγή η οποία έχει συντελεστεί.

Η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα (Google Play Store και στο App Store) και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Μέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών ΠΕ06-ΠΕ60 για τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο - Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις
11η περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο - Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για όσους δεν εγγράφηκαν...
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών ΠΕ06-ΠΕ60 για τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο - Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις
Λασίθι: Οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Α' φάση δεν κάλυψαν ούτε το 70% των κενών στην πρωτοβάθμια
Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας του νομού Λασιθίου - «Οι προσλήψεις αναπληρωτών της Α’ φάσης δεν κάλυψαν ούτε το 70% των...
Λασίθι: Οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Α' φάση δεν κάλυψαν ούτε το 70% των κενών στην πρωτοβάθμια
τυφώνας Ίαν
Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν ίσως να στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους στη Φλόριντα
Ο κυκλώνας Ίαν ίσως να στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους στη Φλόριντα, λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν ίσως να στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους στη Φλόριντα