fotia penteli kentriki
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Δύσκολη νύχτα στην Πεντέλη - Καίγονται σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί και το νοσοκομείο Παίδων

Δύσκολη νύχτα προβλέπεται για τους κατοίκους και τις αρχές λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη το απόγευμα της Τρίτης και μαίνεται ανεξέλεγκτη μέχρι αυτή την ώρα. Ήδη πληροφορίες κάνουν λόγο για κατοικίες που έχουν καεί, ενώ εκκενώθηκαν Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δαμάσι. Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης για το νοσοκομείο Παίδων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και το άλλο που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα μέτωπα έχουν μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων και το Αστεροσκοπείο

Σε προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προχωρούν οι αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες απομακρύνονται 36 παιδιά και 19 άτομα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται, μεταφέρονται στο Παίδων Αγία Σοφία.

Παράλληλα, εκκενώθηκε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πεντέλη από νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου να απομακρυνθούν προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ο συντονισμός των δυνάμεων του ΕΚΑΒ γίνεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ όπου ήδη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

penteli fotia

Δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Αυτή τη στιγμή η φωτιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης με ισχυρούς ανέμους, ανέφερε σε ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ενημέρωσε ο Γιάννης Αρτοποιός. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Επίσης, ανέφερε πως έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής, τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

penteli_fotia

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων  - Ενίσχυση τις πρωινές ώρες

‘Όπως υπογραμμίζεται στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 -  20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν. 

Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022. 

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο. 

penteli fotia 3

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο Γεννηματάς
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση