«Thess-βιβλίο»: Νέα πλατφόρμα διαδανεισμού βιβλίων- Πάνω από 500.000 διαθέσιμοι τίτλοι
Η πλατφόρμα διαδανεισμού βιβλίων που ξεκίνησαν 4 δήμοι με στόχο τη δημιουργία της πρώτης μητροπολιτικής βιβλιοθήκης

Η πρώτη μητροπολιτική βιβλιοθήκη πόλης στην Ελλάδα ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την «ομπρέλα» διαδανεισμού με την ονομασία «Thess-βιβλίο». Περίπου 500.000 βιβλία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό, μέσα στο κοινό δίκτυο που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς και 32 βιβλιοθήκες --21 κεντρικές και τα παραρτήματά τους, 9 παιδικές, 1 πανεπιστημιακή και μία ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται από το δίκτυο διαδανεισμού «Thess-βιβλίο» παρουσιάστηκαν σήμερα από τους προϊσταμένους των βιβλιοθηκών, σε εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εμφανίζεται αυτή η συνεργασία των βιβλιοθηκών. Δεν είναι μόνο διαδανεισμός, είναι ένα σύστημα που μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο, καθώς υπηρετεί πάρα πολύ τον πολίτη, ο οποίος δύναται να κάνει κοινή αναζήτηση, να δει σε ποια βιβλιοθήκη υπάρχει αυτό που αναζητάει και να πάει ανατολικά ή δυτικά, ή στο κέντρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Τατάγια. «Το όραμα είναι να φτάσουμε στη μητροπολιτική βιβλιοθήκη, ο διαδανεισμός είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε μια ενιαία ομπρέλα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή συμπράττουν τέσσερις δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά πρέπει να έλθουν κι άλλοι για να φτάσουμε στο μητροπολιτικό, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Όπως διευκρίνισε, ήδη «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μπουν κι άλλοι σε αυτό το σύστημα απλώς κάποιες δεν έχουν ακόμη το koha, το λογισμικό που τους επιτρέπει να συνδεθούν με αυτή την ομπρέλα, το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό, απλώς πρέπει να το παραμετροποιήσουν στις δικές τους ανάγκες».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει στο δίκτυο «Thess-βιβλίο» 280.000 τόμους, από την κεντρική βιβλιοθήκη του και 8 βιβλιοθήκες παραρτήματα, 4 παιδικές βιβλιοθήκες, σχολική βιβλιοθήκη και το βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο. Ο δήμος Καλαμαριάς διαθέτει 84.162 τόμους από την κεντρική και τις 5 παιδικές βιβλιοθήκες του, ενώ ο Δήμος Θέρμης 20.000 τόμους από το πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη Θέρμης και τις 5 βιβλιοθήκες των παραρτημάτων του και ο Δήμος Πάυλου Μελά συμμετέχει με 3 βιβλιοθήκες, σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία.

Η βιβλιοθήκη κέντρο πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχει με 96.751 τόμους και η Βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με 5300 τόμους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
autokinito
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα
Οργή για την ατιμωρησία – Το παιδί του θύματος ξυπνά κάθε βράδυ με εφιάλτες και φωνάζει «μπαμπά, μαμά»
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα