Ηλίας Μόσιαλος
Ο καθηγητής του LSE αναλύει τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Για το ανήσυχο κλίμα που επικρατεί για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός».

Το σύνδρομο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στους γονείς, έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως όμως 2-5 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ενώ ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση στους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως».

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία τέσσερις ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών ο Ηλίας Μόσιαλος απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί. Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν συνδέονται τα κρούσματα ηπατίτιδας με τα lockdowns»

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» σημείωσε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών. «Δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns» είπε.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός» πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

«Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν» κατέληξε.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μειωμένα ενοίκια: Μέχρι πότε έλαβαν παράταση οι δηλώσεις
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
Ισχυρή «ένεση» 500 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις – Ποιοι δικαιούνται τα υψηλότερα ποσοστά και ποιες κατοικίες μπαίνουν στο σχέδιο
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
πετρελαιο
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Η γεωπολιτική κρίση εκτόξευσε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, την ώρα που πολίτες και οικονομίες πληρώνουν ακριβό τίμημα
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Κίνα στη Ζιμπάμπουε
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου ξεπερνά τις προβλέψεις, όμως η επιβράδυνση της ζήτησης και οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν νέα...
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
ψαρια
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά
Η κουτσομούρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, αλλά με εξαρτώμενη από την προέλευση ασφάλεια κατανάλωσης
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά