soupermarket pandimia
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι 7 κατηγορίες που μπαίνουν στο «στόχαστρο» και τα πρόστιμα - Φόβος για νέο «γύρο» ανατιμήσεων – «Στοκάρουν» προϊόντα οι καταναλωτές

Στενό «μαρκάρισμα» κάνει η κυβέρνηση σε 7 κατηγορίες βασικών προϊόντων παρακολουθώντας τόσο τις τιμές τους όσο και τα αποθέματά τους, καθώς φαίνεται πως θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα σιταριού, σιμιγδαλιού και άλλων δημητριακών, ηλίανθος και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο, όπως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Στόχος να μπει «φρένο» στην κερδοσκοπία και τις ελλείψεις

Η κίνηση αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στην κερδοσκοπία και τις ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ειδικά ύστερα από τις ανησυχίες που εκφράζουν όλο και πιο έντονα διεθνείς οργανισμοί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Τι λέει η νέα τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την ποσότητα σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (όπως διεύθυνση και ΤΚ) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης οι κυρώσεις θα προβλέπουν την κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς καθώς και διοικητικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων αφορά διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ακόμη τρεις μήνες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Στοκάρουν» ήδη οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά να «στοκάρουν» προϊόντα μακράς διάρκειας υπό τον φόβο ελλείψεων και του νέου κύκλου ακρίβειας, ενώ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλάζουν την πολιτική των προσφορών για να διαχειριστούν καλύτερα τα αποθέματα και παράλληλα επιβάλλουν «ατύπως» πλαφόν στις ποσότητες βασικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι.

Υπό τον φόβο νέου κύκλου ανατιμήσεων

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φόβοι στην αγορά για νέο κύκλο ανατιμήσεων. Ήδη, όπως λένε αρκετοί λιανέμποροι, κάθε νέα παραγγελία που παραλαμβάνουν έχει ακριβότερα τιμολόγια και προεξοφλούν νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Τη δυσκολία της κατάστασης που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει και μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προβλέπει εκτίναξη πληθωρισμού 8%-8,5% τον Μάρτιο - Απρίλιο, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί μια νέα εστία οξείας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει τις πληθωριστικές προκλήσεις, οδηγώντας τις τιμές ενέργειας και βασικών πρώτων υλών σε νέα ιστορικά υψηλά, και αναπόφευκτα επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις του 2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»