soupermarket pandimia
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι 7 κατηγορίες που μπαίνουν στο «στόχαστρο» και τα πρόστιμα - Φόβος για νέο «γύρο» ανατιμήσεων – «Στοκάρουν» προϊόντα οι καταναλωτές

Στενό «μαρκάρισμα» κάνει η κυβέρνηση σε 7 κατηγορίες βασικών προϊόντων παρακολουθώντας τόσο τις τιμές τους όσο και τα αποθέματά τους, καθώς φαίνεται πως θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα σιταριού, σιμιγδαλιού και άλλων δημητριακών, ηλίανθος και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο, όπως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Στόχος να μπει «φρένο» στην κερδοσκοπία και τις ελλείψεις

Η κίνηση αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στην κερδοσκοπία και τις ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ειδικά ύστερα από τις ανησυχίες που εκφράζουν όλο και πιο έντονα διεθνείς οργανισμοί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Τι λέει η νέα τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την ποσότητα σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (όπως διεύθυνση και ΤΚ) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης οι κυρώσεις θα προβλέπουν την κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς καθώς και διοικητικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων αφορά διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ακόμη τρεις μήνες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Στοκάρουν» ήδη οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά να «στοκάρουν» προϊόντα μακράς διάρκειας υπό τον φόβο ελλείψεων και του νέου κύκλου ακρίβειας, ενώ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλάζουν την πολιτική των προσφορών για να διαχειριστούν καλύτερα τα αποθέματα και παράλληλα επιβάλλουν «ατύπως» πλαφόν στις ποσότητες βασικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι.

Υπό τον φόβο νέου κύκλου ανατιμήσεων

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φόβοι στην αγορά για νέο κύκλο ανατιμήσεων. Ήδη, όπως λένε αρκετοί λιανέμποροι, κάθε νέα παραγγελία που παραλαμβάνουν έχει ακριβότερα τιμολόγια και προεξοφλούν νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Τη δυσκολία της κατάστασης που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει και μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προβλέπει εκτίναξη πληθωρισμού 8%-8,5% τον Μάρτιο - Απρίλιο, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί μια νέα εστία οξείας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει τις πληθωριστικές προκλήσεις, οδηγώντας τις τιμές ενέργειας και βασικών πρώτων υλών σε νέα ιστορικά υψηλά, και αναπόφευκτα επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panelladikes_4.jpg
Η «Ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών Εξετάσεων και η «Εθνική ομοψυχία»
«Η αλήθεια είναι ότι η «ιερή αγελάδα» των εξετάσεων που τόσο πολύ λατρεύουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα -παρά τις μικρές ή μεγάλες διαφορές τους και...
Η «Ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών Εξετάσεων και η «Εθνική ομοψυχία»
paidagog.jpg
Χαϊδάρι: Πρόσληψη 31εκπαιδευτικών για τη θερινή απασχόληση παιδιών
Πρόσληψη 31 Παιδαγωγών - Παιδαγωγών ΕΑΕ - Νηπιαγωγών-Νηπιαγωγών ΕΑΕ-Γυμναστών-Βοηθών Νοσηλευτών - Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως και την...
Χαϊδάρι: Πρόσληψη 31εκπαιδευτικών για τη θερινή απασχόληση παιδιών