Επίδομα βενζίνης 2022: Πώς θα πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα και τι ποσά θα λάβουν – Η διαδικασία
Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνει η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φθηνότερα καύσιμα κίνησης.

Επίδομα βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση στα καύσιμα θα χορηγείται με χρέωση του ποσού της επιδότησης σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» το οποίο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα του freedom pass.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Όσο για την διαδικασία θα είναι απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη μέσω του gov.gr.

Αυτή η προπληρωμένη κάρτα θα περιέχει ένα ποσό, το οποίο θα προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου κατόχου αυτοκινήτου.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 15 μέχρι 20 λεπτά του ευρώ το λίτρο, ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης θα είναι για 180 λίτρα το τρίμηνο, δηλαδή για 60 λίτρα τον μήνα. Μέγιστο ποσό θα είναι τα 40 ευρώ το τρίμηνο και θα αφορά περίπου 3.000.000 πολίτες.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό που έχει κλειδώσει, το ποσό θα δίνεται στους δικαιούχους ως voucher ή θα πιστώνεται απευθείας στο ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους και μάλιστα η πίστωση θα γίνει για όλο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, ο καταναλωτής θα μπορεί να το χρησιμοποιεί σε ένα «γέμισμα», για παράδειγμα, ή να "σπάει" το ποσό μέσα στον μήνα, αναλόγως τι τον εξυπηρετεί.

Ο πολίτης θα μπαίνει στην πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί σήμερα και εκεί θα δηλώσει τα στοιχεία του οχήματος του, για τα οποία θα υπάρχει διασταύρωση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το μέτρο αφορά πολίτες που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για άγαμους ο πήχης είναι κάπως χαμηλότερος. Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και όχι περιουσιακά, όπως γίνεται για τον υπολογισμό της περιμέτρου αποδεκτών της «επιταγής ακρίβειας», μιας και είναι σαφές ότι όλοι επιβαρύνονται από το κόστος των καυσίμων, ανεξαρτήτως του αν έχουν ακίνητη περιουσία ή όχι.

Αν τελικά είναι δικαιούχος της επιδότησης τότε θα μπαίνει το ποσό στο λογαριασμό του ή θα χορηγείται προπληρωμένη κάρτα. Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης θα γίνει σήμερα το πρωί 17/03 στις 8:30 από τους αρμόδιους υπουργούς (Σταϊκούρας, Σκρέκας, Γεωργαντάς, Σκυλακάκης).

H προπληρωμένη κάρτα - Tο Freedom Pass

Αναμένοντας και τις τεχνικές λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας, υπενθυμίζεται ότι το Freedom Pass, με βάση το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα . Kάθε δικαιούχος, αφού έχει μπει και καταχωρίσει στοιχεία του στην σχετική πλατφόρμα, (όπου με τη χρήση των δεδομένων του taxisnet τεκμηριώνεται αν μπορεί να ενταχθεί στην περίμετρο προστασίας) μπορεί να πληρώνει για προϊόντα και υπηρεσίες απλά «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο εάν πρόκειται για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα είτε εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας σε e-shop εάν πρόκειται για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

workshop
Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών της Λέσβου: Υποψήφιοι αντιπρόσωποι συνεδρίου ΟΛΜΕ
Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών της Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων του συνεδρίου της ΟΛΜΕ
Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών της Λέσβου: Υποψήφιοι αντιπρόσωποι συνεδρίου ΟΛΜΕ
ΕΚΠΑ ΣΙΑΣΟΣ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου
Ενταξη της μοναδικής στην Ελλάδα Σχολής Εκπαιδευτικών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο μεγαλύτερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου
ελμεπα
ΕΛΜΕΠΑ: Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας εντάσσεται και στο 2ο επιστημονικό πεδίο
Ο Πρόεδρός του εκτιμά ότι ο αριθμός των εισακτέων που θα προκύψει μετά την ένταξη του, να αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον σημερινό
ΕΛΜΕΠΑ: Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας εντάσσεται και στο 2ο επιστημονικό πεδίο