Αιμοδοσία 365: Καμπάνια ενημέρωσης από το ΕΚΠΑ
Καμπάνια ενημέρωσης για την αιμοδοσία ξεκινάει το ΕΚΠΑ, στην Αττική με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών

Το ήξερες ότι αίμα λήγει? Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της καμπάνιας του αιμοδοσία365 που ξεκινάει σήμερα στην Αττική  με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών.

Τι είναι το αιμοδοσία 365;

Είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι.Λάτση»  που έχει ως αποστολή του  την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούριας γενιάς  συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον.

Το περιεχόμενο της δράσης είναι αποτέλεσμα πολυετούς και συνεχιζόμενης έρευνας  που αφορά τα κίνητρα που προάγουν και τους παράγοντες που αποτρέπουν την συνειδητοποιημένη εθελοντική αιμοδοσία.

Γιατί 365;

Όπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μαριάννα Πολίτου  Καθηγήτρια Αιματολογίας–Ιατρικής των Μεταγγίσεων, Διευθύντρια Ν.Υ.Αιμοδοσίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου, «Δυστυχώς  ακόμα και σήμερα μόνο το 60% του αίματος που συλλέγεται στην Ελλάδα προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από δότες αντικατάστασης (π.χ. συγγενικό περιβάλλον) και ενώ σε καταστάσεις ανάγκης (π.χ. Μάτι) υπήρξε πάντα ανταπόκριση αιμοδοτών αυτοί δεν επανέρχονται, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εφαρμογή στρατηγικής και  προγραμματισμού των αιμοληψιών βάσει των αναγκών και να παρατηρούνται πολλές φορές μέσα στον χρόνο σημαντικές ελλείψεις αίματος. Το πρώτο  μήνυμα  του αιμοδοσία365 είναι αποτέλεσμα έρευνας ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζουν ότι το αίμα έχει ημερομηνία λήξης (περίπου ένα μήνα) για αυτό και υπάρχει συνεχής ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων»

Ποιο είναι το νέο;

Εκτός από τη διοργάνωση αιμοδοσιών σε χώρους εκτός του Νοσοκομείου η δράση περιλαμβάνει

Α) τη δημιουργία εξειδικευμένου υλικού προσέλκυσης αιμοδοτών  που θα έχει παραχθεί μετά από επιστημονική ανάλυση των αναγκών, φόβων και προσδοκιών τους.  Θα περιλαμβάνει αφίσες και βίντεο, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προτυποποιημένα ερωτηματολόγια για τον αιμοδότη (βάσει των οποίων θα επαναπροσδιορίζεται η δράση).

Β) Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία  εφαρμόζοντας την προσέγγιση του «whole school approach». Για τον πρώτο χρόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά  σε 4 σχολεία της Ελλάδας (έχει ήδη ξεκινήσει στο 7ο ΤΕΛ Πατρών και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Εκπαιδευτική Αναγέννηση»)

Γ) Εκπαίδευση των προσελκυτών των αιμοδοτών  από όλες τις Ν.Υ. Αιμοδοσίας της χώρας σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Α

Όπως υπογραμμίζει η συνεργάτιδα του ερευνητικού προγράμματος κ. Ισιδώρα Δ. Μυτιληναίου, Κοινωνική Ερευνήτρια με Γνωστικό Αντικείμενο The Psychological Contract of Hospital Volunteers (Bayes Business School, City University of London, Centre for Charity Effectiveness), η εμπειρία και η γνώση του εθελοντή αιμοδότη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσδοκία της επαναλαμβανόμενης δωρεάς. Έτσι, η δράση θα παρέχει την απαραίτητη στοχευμένη υποστήριξη για τη δημιουργία μίας εκτεταμένης ευαισθητοποίησης που θα έχει ως αφετηρία την κατανόηση των υπαρκτών φόβων και ανησυχιών και των ερωτημάτων του υποψήφιου αιμοδότη και στη  συνέχεια θα εστιάζει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων στρατηγικών αντιμετώπισης που θα είναι προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες. Θα οδηγήσει στην καλλιέργεια της στάσης του ενεργού πολίτη, την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της προσφοράς και την  ενδυνάμωση του αιμοδότη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε θέματα που άπτονται στις ανάγκες της αιμοδοσίας της κοινότητάς του.

Έτσι ο ίδιος ο αιμοδότης που αιμοδοτεί για τον ανώνυμο συνάνθρωπό  του που έχει ανάγκη μετάγγισης θα είναι ο πρεσβευτής της καμπάνιας.

Πολύτιμοι αρωγοί της δράσης, μια εθελοντική ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, σύμβουλοι εκπαίδευσης, ψυχολόγοι και ψυχίατροι καθώς και  μια εθελοντική επιστημονική ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του ΕΚΠΑ με υπεύθυνη την επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Σταυριανέα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος τονίζει την διαρκή και ενεργή παρουσία του ΕΚΠΑ σε δράσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας, βασισμένες πάντα σε τεκμηριωμένη έρευνα και στόχευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα