Εστίαση: «Ταφόπλακα» τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου μήνα - Έως 80% κάτω ο τζίρος
Οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν χρέη

«Ταφόπλακα» για τον κλάδο της εστίασης θα αποτελέσει τυχόν παράταση των ισχυόντων από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, πολλές επιχειρήσεις του χώρου Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς, μέσα σε περίπου ένα μήνα, από τη μέρα που ίσχυσαν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα μέχρι σήμερα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70%-80%. Την ίδια στιγμή τα χρέη συσσωρεύονται στις επιχειρήσεις, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια των μαγαζιών τους και υποχρεώσεις προς του προμηθευτές, ενώ τη «θηλιά στο λαιμό» σφίγγουν ακόμα περισσότερο οι τεράστιες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο κτλ.), οι οποίες συμπαρέσυραν κατά τουλάχιστον 30% τις τιμές των πρώτων υλών.

«Όλες τις ανατιμήσεις τις έχει απορροφήσει ο κλάδος της εστίασης, τη στιγμή που ο τζίρος μας τον τελευταίο μήνα έχει κατρακυλήσει κατά 70%-80%. Χωρίς μουσική δεν μπορούν να διασκεδάσουν οι πελάτες μας, οι οποίοι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι και επιλέγουν να μη βγουν από τα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο στα μπαρ και στα νυχτερινά κλαμπ, στα οποία η μουσική είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα εστιατόρια. Σε πολλά βλέπεις, ακόμα και τις ώρες αιχμής μια-δυο παρέες και κάποιες φορές όχι περισσότερα από 4-5 άτομα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Κατά τον ίδιο το πρόβλημα της μεγάλης πτώσης του τζϊρου είχε ξεκινήσει από νωρίτερα, από τότε που οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χωρίς rapid test, με αποτέλεσμα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να χάνουν τις μεικτές παρέες.

«Οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν χρέη»

Όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς, αυτήν την περίοδο το μόνο που κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, είναι να συσσωρεύουν χρέη, αφού στην τεράστια πτώση του τζίρου ήρθαν να προστεθούν οι επίσης τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του χώρου βρίσκονται αντιμέτωποι και με παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών των ακινήτων που στεγάζονται τα μαγαζιά τους. Οι τελευταίοι ζητούν μεγάλες αναπροσαρμογές προς τα πάνω των μισθωμάτων αλλά και… «αέρα», προκειμένου να συνεχίσει η μίσθωση.

«Εστιατόριο στην Αττική πλήρωνε για ρεύμα κατά μέσο όρο 3.600 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός του ήρθε 8.900 ευρώ. Εποχιακό εστιατόριο στη Ρόδο πλήρωνε το χειμώνα, που ήταν κλειστό, ρεύμα 40 ευρώ και τώρα του ήρθε 400 ευρώ. Οι ανατιμήσεις σε όλα αποτελούν το “κύκνειο άσμα” του κλάδου. Δυστυχώς, ίδια είναι η εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν παράλογες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, αλλά και… “μαύρα” χρήματα, για να συνεχιστεί μία μίσθωση. Να αναφέρω ως παράδειγμα συνάδελφο στα Τρίκαλα. Ο εκμισθωτής του ζήτησε χίλια ευρώ αύξηση το μήνα στο ενοίκιο αλλά και… 100.000 ευρώ για να γίνει νέο μισθωτήριο συμβόλαιο. Αν αυτά συμβαίνουν στα Τρίκαλα, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων

«Μαζικά τα λουκέτα – ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης»

Όπως υποστηρίζει ακόμα ο κ. Καββαθάς, περίπου 2.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης έχουν βάλει οριστικό λουκέτο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το συγκεκριμένο αριθμό να είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Αρκεί να αναφερθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου μας στην παραλιακή της Χαλκίδας, στο τουριστικότερο σημείο της, έβαλαν λουκέτο και δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά. Δυστυχώς, τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία προς τον κλάδο μας δεν είναι ουσιαστικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο lockdown και αν τα προβλήματα συνεχιστούν και το Φεβρουάριο, θα γίνουν μη αντιμετωπίσιμα», λέει ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει και τα αιτήματα του κλάδου, προκειμένου να είναι ουσιαστική η στήριξη της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιδότηση του ενοικίου, η δυνατότητα εφαρμογής αναστολών εργασίας σε περισσότερες επιχειρήσεις, η κατά 75% επιδότηση του λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και η μη απόδοση από τους επιχειρηματίες των επιστρεπτέων προκαταβολών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε ακόμη στο ethnos.gr

Ζωγράφου: Μαρτυρία του φωτογράφου που τράβηξε την εικόνα με το φέρετρο στα χιόνια - Ένιωσα ντροπή και ταπείνωση

Προκλητική δήλωση από τον Στέφανο Μάνο για Αττική Οδό: «Οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση 2.000 ευρώ»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
ροδος εκπαιδευτικοι
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου
Ο Διευθυντής  και η εκπαιδευτικός συνελήφθησαν  προχτες σαν κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα...
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου