PLEVRIS
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Την αύξηση των σημείων που θα γίνονται τα rapid test, με την συνδρομή στρατού, ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης

Με την συνδρομή του στρατού θα στελεχωθούν πανελλαδικά τα 50 επιπλέον σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Ο υπουργός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανακοίνωσε πως θα προστεθούν ακόμη 50 σημεία πανελλαδικά για δωρεάν τεστ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα γίνουν συνολικά 100 τα σημεία μαζί με τις μονάδες του ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία, όπου διενεργούνται δωρεάν έλεγχοι.

Τα σημεία πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα.

Αναφορικά με την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ εξήγησε ότι στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών self -test πολλά σημεία για να γίνονται δωρεάν rapid και PCR, με το μοριακό τεστ όπως κάνουν όλες οι χώρες, να συνδέεται κυρίως με επιβεβαίωση νόσησης και σε ανεμβολίαστους. «Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη, είναι για εμάς πιο σημαντικό να τα βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται».

Επέκταση επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και στην Αττική 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που ξεκίνησε χθες στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα Μακεδονία και Θράκη, να επεκταθεί και στην Αττική. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ζητήσει από τους ΥΠΕ άρχες του λεκανοπεδίου να καταγράψουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους.

Η ιδιαιτερότητα που έχει το λεκανοπέδιο, εξήγησε, είναι ότι επειδή υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει περίπου 300 κλίνες αλλά και με κάποιες κλινικές που δεν μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά covid υπάρχει συνεργασία προκειμένου να παρέχουν το προσωπικό τους για το δημόσιο σύστημα, η επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο πρέπει να είναι γνωστοποιημένες οι ανάγκες. «Υπάρχει στο τραπέζι, αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης.

Προσέθεσε ότι είναι πολλά τα εισιτήρια αυτή την στιγμή και αφορούν κυρίως απλές κλίνες. Εξάλλου, στους ασθενείς που νοσούν με την Όμικρον, ο χρόνος νοσηλείας τους είναι σχετικά μικρός, περίπου στις 5 ημέρες, οπότε υπάρχουν αντίστοιχα και πολλά εξιτήρια. Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο, 15νθήμερο θα υπάρξει μια εξισορρόπηση εισιτηρίων-εξιτηρίων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.

«Ήρθαμε σε μια συνεργασία με τους μεγάλους ομίλους γιατί είναι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες παροχές οξυγόνου που χρειάζονται τα περιστατικά covid, οπότε έχουμε κάνει εκεί μια συμφωνία για παραχώρηση κλινών σε ποσοστό 10% που μπορεί να πάει στο 15%. Από τις μικρότερες κλινικές που είναι η δεύτερη ομοσπονδία έχουμε συμφωνήσει και γίνεται παρακολούθηση των δομών τους, σε ποιες από αυτές μπορεί να υπάρξει υποστήριξη και όπου δεν μπορεί να υπάρξει, θα πάρουμε μέρος του προσωπικού που θα μπορέσει να ανοίξει επιπλέον γύρω στις 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα που δεν λειτουργούν τώρα», όπως ανέφερε.

Το 50% των νοσηλειών αφορά τη Δέλτα

Πρόσθεσε πως η Όμικρον δεν έχει δώσει έως τώρα περιστατικά ΜΕΘ, αλλά η Δέλτα αφορά το 50% των νοσηλειών. «Η μεγαλύτερη πίεση που θα δεχθούμε, είναι τι περιστατικά από αυτά που νοσηλεύονται μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ, που εκεί οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δηλαδή εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν παραπάνω από τις 1300 που έχουμε», όπως είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;