pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Νίκος Μίχος
INTIME NEWS
Αποφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης Νίκος Μίχος, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση

Δεκτό έκανε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Νίκου Μίχου μέχρι τη δίκη του στο Εφετείο.

Ο Νίκος Μίχος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ενώ του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, ωστόσο μέσω του συνηγόρου του, επικαλέστηκε λόγους υγείας ζητώντας την αποφυλάκιση του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Στυλιανό Γρηγορίου, αν και ο εντολέας του είναι καρκινοπαθής στην φυλακή δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης για δισκοπάθεια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε πως ο Ν. Μίχος είναι ο μόνος κατηγορούμενος στην υπόθεση στον οποίο αναγνωρίστηκε, από το πρωτόδικο δικαστήριο, το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας και τόνισε ότι έχει μόνιμη κατοικία και δεν είναι ύποπτος φυγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Ν. Μίχος έχει, ήδη, εκτίσει μαζί με τα ημερομίσθια στη φυλακή, ποινή 25 μηνών και 18 ημερών.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή, καθώς δεν έχουν προκύψει νέοι λόγοι σε σχέση με αυτούς που είχε επικαλεστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο τον καταδίκασε.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.

Ποιος είναι ο Νίκος Μίχος

Ο Νίκος Μίχος υπήρξε βουλευτής του κόμματος στην Εύβοια, από τον Μάιο – Ιούνιο του 2012, ως τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταγγέλοντας ότι «δόθηκε βήμα σε τυχοδιώκτες, αλλοιθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής».

Μετά την πρώτη εκλογή του το 2012, τοπικά ΜΜΕ της Εύβοιας τον χαρακτήριζαν ως «πρώην πορτιέρη νυχτερινών κέντρων».

Όπως έχει αναφέρει μάρτυρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μίχος χαρακτηριζόταν ως εκδοροσφαγέας που εκπαίδευε μέλη της Χρυσής Αυγής σε τεχνικές με μαχαίρι, χρησιμοποιώντας ως… θύματα πρόβατα και κατσίκια.

Ανάμεσα στα τατουάζ που έχει είναι και ο αριθμός «88» στο αριστερό του χέρι. Ο αριθμός 8, αναφέρεται στο γερμανικό αλφάβητο και στη… νεοναζιστική διάλεκτο χρησιμοποιείται αντί του «H». «ΗΗ» που σημαίνει στην ίδια διάλεκτο «Heil Hitler».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τη νύχτα 17 προς 18 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται  από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Τις επόμενες ημέρες εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για 32 στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και ο Νίκος Μίχος, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελέυθερος με περιοριστικούς όρους.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για

– Ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

– Παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών για τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για κατοχή ναρκωτικών (χασίς)

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Νίκος Μίχος απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, δηλώνοντας πως δεν ήταν ενήμερος για τη δολοφονική επίθεση του Ρουπακία προς τον Παύλο Φύσσα.

«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιστατικό με κάποιον Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα».

Σύμφωνα με την απολογία του Μίχου πάντως, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκαν Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο σκληρός «πυρήνας» της Χρυσής Αυγής γνώριζαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το ίδιο βράδυ.

Επίσης, ο Μίχος ανέφερε πως στο κόμμα της Χρυσής Αυγής υπήρχαν μέλη, ιεραρχία και τον τελευταίο λόγο είχαν «τα κεντρικά». Παράλληλα, κατέθεσε ότι υπήρχε «σεβασμός», δηλαδή υποταγή στον αρχηγό.

«Φυσικά υπήρχε ιεραρχία. Φυσικά υπήρχαν μέλη από κάθε τοπική. Γι’ αυτό και είπα ότι η κάθε τοπική λειτουργούσε ημιαυτόνομα αλλά έπρεπε να δίνει λογαριασμό στα κεντρικά. Εγώ από την τοπική μου στέλναμε αναφορές ότι «αυτά ήταν τα μέλη, αυτοί είναι οι υποστηρικτές»», είπε μεταξύ άλλων.

Οι Νίκος Μίχος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφερόμενος στην πορεία του μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, ανέφερε ότι όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή «δε μιλάει».

Τα χρόνια της παρουσίας του στη Χρυσή Αυγή αναμίχθηκε σε ουκ ολίγα περιστατικά βίας.

Η επίθεση στο «Συνεργείο»

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Μίχος  κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση, με τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με το δικαστικό πόρισμα: Ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό»

Όπως κατέθεσε Παναγιώτης Δριμυλής: «οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντάς τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες»

Τελικά το δικαστήριο έκρινε τον πρώην ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό και τον Νίκο Μίχο ενόχους ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά μετατροπή της κατηγορίας από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ ως φυσικοί αυτουργοί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία κρίθηκαν πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής.

Το επεισόδιο με τους Τατσόπουλο και Πύρρο Δήμα

Τον Ιούνιο του 2014 ο Νίκος Μίχος είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με τους βουλευτές Πέτρο Τατσόπουλο και Πύρρο Δήμα μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του, προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου που φώναξε προς τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής «Φασίστες!». Ο Μίχος κατευθύνθηκε προς το μέρος του Τατσόπουλου μέχρι που παρενέβη ο Πύρρος Δήμας, κάνοντας έτσι τον Νίκο Μίχο να σταματήσει.

Επίσης η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, έχει καταγγείλει ότι με χειρονομία ο Νίκος Μίχος την είχε απειλήσει ότι θα της κόψει το λαιμό.

Όταν το 2013, είχε αφεθεί, ενόψει τις ακροαματικής διαδικασίας, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ο Νίκος Μίχος είχε επιτεθεί φραστικά εναντίον των δημοσιογράφων λέγοντας «Θα περάσετε καλά τώρα! (…) Όσοι με κατηγόρησαν! Όσοι με κατηγορούσατε. Θα δείτε τι θα σας κάνουμε. Μέχρι τέλους θα φτάσουμε! Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

fysiki_agogi
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αναπληρωτές καθηγητές Φυσικής Αγωγής προανήγγειλε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η...
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Από την Ανατολή στη Δύση

Συζητήσεις επί συζητήσεων με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο γίνονται ως προς τα που είναι προσανατολισμένη η χώρα μας. Θεωρώ...

Από την Ανατολή στη Δύση