Δώρο Χριστουγέννων
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κάποια στιγμή φέτος θα λάβουν ξεχωριστό δώρο από το κράτος (για το διάστημα της αναστολής) και ξεχωριστό από τον εργοδότη (για το διάστημα που παρείχαν κανονικά την εργασία τους)

Σε δύο δόσεις, όπως και πέρσι, θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων όσοι εργαζόμενοι είτε τέθηκαν σε αναστολή, είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, είτε έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ΚΥΑ πρόκειται να βγει μέσα στην εβδομάδα και θα ορίζει πως οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κάποια στιγμή φέτος θα λάβουν ξεχωριστό δώρο από το κράτος (για το διάστημα της αναστολής) και ξεχωριστό από τον εργοδότη (για το διάστημα που παρείχαν κανονικά την εργασία τους).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που του αναλογεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2021, μέχρι την ίδια δηλαδή ακριβώς ημερομηνία που υποχρεούνται και οι εργοδότες να έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

Βέβαια οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Να σημειωθεί επίσης ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. 

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. 

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. 

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Το ΕΚΠΑ γιορτάζει 189 χρόνια ιστορίας με μια ξεχωριστή λογοτεχνική περιδιάβαση
Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη, τη λογοτεχνία και τις στιγμές που σημάδεψαν τη διαδρομή του...
Το ΕΚΠΑ γιορτάζει 189 χρόνια ιστορίας με μια ξεχωριστή λογοτεχνική περιδιάβαση
ΟΑΣΘ
ΟΑΣΘ: Αυξάνεται στα 100€ το πρόστιμο για μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο
Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις για την εισιτηριοδιαφυγή – Δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά 50% με αγορά κάρτας απεριορίστων διαδρομών
ΟΑΣΘ: Αυξάνεται στα 100€ το πρόστιμο για μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι
Αύριο είναι η δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων
Πανελλήνιες 2026: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι