dolini kexrotis
Στο σημείο αυτό καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, ενώ παρατηρήθηκε πτώση ρεκόρ 20 βαθμών Κελσίου μέσα σε τέσσερις ώρες

Στο Μαίναλο Αρκαδίας, ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, με τιμή ρεκόρ που άγγιξε τους -35,3ºC, σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων.

Στη δολίνη της Κεχρωτής από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Μάλιστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός.

Συνηθισμένες είναι επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ημέρες με ολικό παγετό, όταν δηλαδή η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτήν την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μέσα σε 4 ώρες, πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών!

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-pliroforiki
Πληροφορική στο Γυμνάσιο: Γιατί τα νέα βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
Σοβαρά προβλήματα στα βιβλία πληροφορικής του Γυμνασίου: Τι δεν διδάσκουν σωστά οι συγγραφείς
Πληροφορική στο Γυμνάσιο: Γιατί τα νέα βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr: «Χωρίς προσιτή στέγη δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο alfavita.gr, ανοίγει τα χαρτιά της για τα σχολικά γεύματα, τα...
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr: «Χωρίς προσιτή στέγη δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή»