Κορονοϊός: Τρόμος για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα και έκτακτη συνεδρίαση ΠΟΥ
Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας, γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της.

Ανησυχία έχει σημάνει για τo νέο στέλεχος της μετάλλαξης του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρά σε έκτακτη σύσκεψη.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο ιολόγος Πίκοκ,  του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Αν και το νέο στέλεχος που έχει χαρακτηριστεί ως B.1.1.529 δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων σχετικά με το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Κι αυτό διότι το στέλεχος της νέας παραλλαγής του κορονοϊού ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη-ακίδα αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα αυτού του στελέχους. Προς το παρόν εκτός Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.

Για την ώρα ο ΠΟΥ έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση, η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Στην τελευταία ομάδα ανήκει το στέλεχος Δέλτα.

Παρ΄ όλα αυτά ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από 6 αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης από τη Μποτσουάνα

«Από σήμερα το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia dias
Πύργος: Χειροπέδες σε 21χρονο και δυο 17χρονους που έδειραν ανήλικο μαθητή
O πατέρας του θύματος κατήγγειλε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους, επιτέθηκαν στον 17χρονο γιό του και του...
Πύργος: Χειροπέδες σε 21χρονο και δυο 17χρονους που έδειραν ανήλικο μαθητή
harvard
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο...
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ