Thumbnail
To υπουργείο ανακαλεί ουσιαστικά τα περί υποχρεωτικών rapid test, προβαίνοντας σε ερμηνεία της απόφασης

Ανακαλεί το υπουργείο Υγείας την αρχική απόφαση που προέβλεπε πως το rapid test είναι υποχρεωτικό και για τους εμβολιασμένους κατά την επίσκεψη τους σε οδοντίατρο. 

Αναλυτικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για ασθενείς και συνοδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Το νέο αυτό πρωτόκολλο έχει προκαλέσει την αντίδραση των οδοντιατρων και ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε: «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε «ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».

Σχετικά με  τους ασθενείς, αναφέρεται:

«Οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για covid-19, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται:

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.

Η Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητούσε με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, τροποποίηση της διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική κατά την κρίση του οδοντιάτρου, χωρίς όπως φαίνεται να εισακουστεί.

Με το θέμα να έχει λάβει διαστάσεις και την πολιτεία να μην δείχνει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης αφού χαρακτήρισε το ΦΕΚ «κατάπτυστο» αποκάλυψε στο iatronet ότι έχουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ.

Ο πρόεδρος επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία» και πρόσθεσε πως «έτσι θα γίνει και τώρα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Μεγάλης Αμμου όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και...
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής