Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/walkwithamal/posts/367957995042109 at this time, please check again later.
matatzis
Στο Μεταξουργείο βρέθηκε η κούκλα Αμάλ, λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα - Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αντιφασίστες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη συγκέντρωση μίσους 30 περίπου ακροδεξιών που βρίσκονται πίσω από αστυνομικό κλοιό

Στην Αθήνα έφτασε η Αμάλ, η κούκλα που ξεκίνησε από τη Συρία και αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έκανε βόλτα στην πρωτεύουσα. Το απόγευμα της Παρασκευής όμως επεισόδια σημειώθηκαν στο Μεταξουργείο, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθενται σε αντιφασίστες. Η διεξαγωγή του προγραμματισμένου event στην περιοχή ακυρώθηκε.

Συγκεκριμένα, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν ξύλο και χημικά σε αντιφασίστες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο Μεταξουργείο για να διαμαρτυρηθούν για τη συγκέντρωση μίσους των ακροδεξιών ενάντια της κούκλας Αμάλ, η οποία τελικά ακύρωσε τη βόλτα της.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το avgi.gr, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους αντιφασιστές στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα, λίγα στενά πιο πέρα, ανενόχλητοι φασίστες φώναζαν συνθήματα μίσους.

Αντίστοιχο βίντεο δημοσίευσε και το news247.gr.

Οι αντιφασίστες είναι συγκεντρωμένοι επί της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ οι ακροδεξιοί βρίσκονται πίσω από κλούβες των ΜΑΤ, έξω από το ξενοδοχείο Stanley.

Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ διέλυσαν με νέα χρήση χημικών την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Μεταξουργείο. Την ίδια ώρα, μερικά μέτρα πιο μακριά, οι περίπου 30 ακροδεξιοί παραμένουν στο σημείο πίσω από αστυνομικό κλοιό.

«Για λόγους πέρα από τον έλεγχό μας το σημερινό event του The Walk στο Μεταξουργείο δεν θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποστήριξη και τη μεγάλη αγκαλιά που έχετε χαρίσει όλοι στη Μικρή Αμάλ» ανέφεραν νωρίτερα οι διοργανωτές του event.

https://www.facebook.com/walkwithamal/posts/367957995042109

Σε αντιφασιστική/αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 7 το απόγευμα καλούσε ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά, ενάντια στην ακροδεξιά κινητοποίηση.

«Οι δρόμοι του Μεταξουργείου ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγγύης, η Αμάλ πρέπει να καταλήξει στον προορισμό της παρά τις απειλές», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αντιφασιστικό Συντονισμού και ο Συντονισμός για Προσφυγικό, Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ)/

Όπως επισημαίνεται ακόμα, «η πλατεία του Μεταξουργείου σήμερα θα είναι μια πλατεία καθαρή από φασίστες, μια πλατεία που καλοδέχεται τους ανθρώπους, ότι χρώμα και αν έχει το δέρμα τους, όποια και αν είναι η καταγωγή τους».

Η Αμάλ στην Αθήνα

Με τους ήχους του τραγουδιού «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη η προσφυγοπούλα Αμάλ από τη Συρία περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας, όπου την υποδέχθηκε και τη συνόδευσε πλήθος κόσμου. Μικροί και μεγάλοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοίό, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ασωμάτων στο Μοναστηράκι και συνόδευσε την κούκλα ύψος 3,5 μέτρα, η οποία διανύει ένα μεγάλο ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικά δρώμενα με μια ομάδα μουσικών και χορευτών να ξετυλίγει μαζί της τον αριαδνικό της μίτο. Φτάνοντας στην Τεχνόπολη η Αμάλ συνέχισε να διηγείται την ιστορία της σε μικρούς και μεγάλους, και ακολούθησε εκδήλωση με την μικρή προσφυγοπούλα να έρχεται αντιμέτωπη με έναν μινώταυρο, (εμπνευσμένο από τον ταύρο της Γκερνίκα του Πικάσο, δημιούργημα μελών της UNIMA Hellas).

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη Γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι' αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο. 

Η μικρή Αμάλ ολοκληρώνει το ταξίδι της στην Ελλάδα με τελευταία στάση τον Πειραιά, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω