κακοκαιρία
Στο νομό Καρδίτσας επλήγησαν 87.800 στρέμματα αγροτικής παραγωγής

«Αποζημιώσεις μέσα στο Νοέμβριο του 2021 διεκδικούν οι φορείς της Θεσσαλίας για τους αγρότες των περιοχών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που χτυπήθηκαν την περασμένη Κυριακή από το ακραίο καιρικό φαινόμενο της υπερκυτταρικής καταιγίδας-supercell thunderstorm». Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται, προστίθεται, για την πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή ανεμοθύελλα και την έντονη χαλαζόπτωση που κατέστρεψαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 100.000 στρέμματα αγροτικής παραγωγής στους Δήμους Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Φαρκαδόνας προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στο πάγιο κεφάλαιο (σταβλικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες, υπόστεγα και ποτιστικά συγκροτήματα).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο νομό Καρδίτσας επλήγησαν 87.800 στρέμματα αγροτικής παραγωγής στις τοπικές κοινότητες: Μέλισσα, Πτελοπούλα, Σταυρός, Αγ. Θεόδωρος, Μυρίνη, Πρόδρομος, Μακρυχώρι και Παλιούρι του Δήμου Καρδίτσας, Ψαθοχώρα, Μαραθέα-Κόρδα, Πεδινό και Γοργοβίτες του Δήμου Παλαμά Καρποχώρι, Αγ. Παρασκευή, 'Αμπελος, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι και Λουτρό του Δήμου Σοφάδων. Στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ζημιές σε περίπου 10.000 στρέμματα.

Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι το βαμβάκι, ο αραβόσιτος, το σκληρό σιτάρι, η μηδική, τα καπνά Virginia, η βιομηχανική πιπεριά και τομάτα καθώς και αμπελοφυτείες. Ζημιές καταγράφονται επίσης σε στέγες σταβλικών συγκροτημάτων, γεωργικών αποθηκών και υποστέγων, και σε αυτοπροωθούμενα ποτιστικά συγκροτήματα. Σε ό,τι αφορά στο πάγιο κεφάλαιο θα ξεκινήσουν αμέσως οι εκτιμήσεις ζημίας και θα δηλωθούν στον ΕΛΓΑ.

«Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ προωθούμε την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, στο 100% της ζημίας, μέσα στο Νοέμβριο του 2021, και όχι τον Μάρτιο του 2022, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού», δήλωσαν οι φορείς μετά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για το αίτημα μας. Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του μοναδικού καιρικού φαινομένου όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών και οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πεδίο των καταστροφών», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζεται, επίσης, στην ίδια ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»