Αυξημένο αναμένεται να είναι το 2021 το οικογενειακό επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ για περίπου 160.000 δικαιούχους

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε μεταξύ άλλων και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στα οικογενειακά εισοδήματα χιλιάδων οικογενειών. Υπολογίζεται ότι περίπου 160.000 οικογένειες που είναι ήδη λήπτες του επιδόματος παιδιού είδαν τα εισοδήματα τους να «κατρακυλάνε» από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θα δουν φέτος αυξήσεις στο επίδομα παιδιού περίπου 160.000 υφιστάμενοι δικαιούχοι και κατά κύριο λόγο οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε κάθε κατηγορία.

Να σημειωθεί πως οι αυξήσεις αυτές δεν φάνηκαν στην πληρωμή του πρώτου διμήνου του 2021 που έγινε στις 31 Μαρτίου λόγω του ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2020.

Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επαναϋπολογίζεται με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου της αίτησης Α21.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Να σημειωθεί εδώ πως η καταβολή του επιδόματος για την 2η δόση του έτους 2021 έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου, την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Το επίδομα παιδιού είναι ένα μη ανταποδοτικό επίδομα. Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ

Έκλεισε προσωρινά, ως είθισται, η πλατφόρμα Α21, για το Επίδομα Παιδιού του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της Βης δόσης 2021, στις 31 Μαΐου, στους δικαιούχους.

Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η υποβολή αίτησης Α21 πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή νεών αιτήσεων θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΑ.

Πώς κάνετε αίτηση

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

laptop-kids.jpg

H νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Τα πεδία της αίτηση Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής, μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ, προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21 από τη φορολογική δήλωση.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλλει.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης..

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021

Οι ημερομηνίες πληρωμής για το επίδομα παιδιού το 2021 είναι οι εξής:

  1. 2η δόση στις 31 Μαΐου: Η δεύτερης διμηνιαία δόσης του 2021 αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο
  2. 3η δόση στις 30 Ιουλίου: Η τρίτη διμηνιαίας δόσης του 2021 αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο
  3. 4η δόση στις 30 Σεπτεμβρίου: Η τέταρτη διμηνιαία δόση του 2021 αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο
  4. 5η δόση στις 30 Νοεμβρίου - Η πέμπτη διμηνιαία δόση του 2021 αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
  5. 6η δόση πριν την πρωτοχρονιά του 2022 - Η έκτη και τελευταία διμηνιαία δόση του 2021 αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoleio
Λάρισα: Καθηγήτρια παίρνει ταξί για να κάνει μάθημα - Σε τρία «κομμάτια» το σχολείο
Τραγικές καταστάσεις σε Λύκειο της Λάρισας - «Αίθουσες» διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε γυμναστήριο Γυμνασίου - Καθηγήτρια πληρώνει από...
Λάρισα: Καθηγήτρια παίρνει ταξί για να κάνει μάθημα - Σε τρία «κομμάτια» το σχολείο
ekpaideutikoi kinitopoiisi
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
«Επιδιώκουμε ο Οκτώβρης να είναι μήνας κινητοποιήσεων και κλιμάκωσής τους μέχρι την απεργία της 9ης Νοέμβρη και δημιουργίας των προϋποθέσεων της και...
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
sxoleia-ekpaideusi-memaska
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων
«Να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία μας» ζητούν οι γονείς στην Κρήτη - Μαθητές διαφορετικών τάξεων στριμώχνονται στα ίδια τμήματα
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων