Αθήνα και Αττική: εικόνα μαγευτική!
Πολλοί ήρθαμε στους τόπους της για καλύτερη ζωή, για το δικό μας όνειρο

Για εμάς ήταν μόνο η Αθήνα, ο κόσμος μας για να επιτύχουμε. Δεν βλέπαμε την Αττική, δεν ήταν στους συλλογισμούς μας. Ήταν μόνο ο τυχερός νομός που είχε πρωτεύουσα την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Σιγά – σιγά και αφού τα όνειρά μας γεννούσαν άλλα όνειρα και καταλάβαμε ότι δεν έχουν τελειωμό και άμα συνέχεια τα κυνηγάς και δεν κάνεις καμιά στάση να δεις του παρόντος τις εικόνες αλλά είσαι κολλημένος πίσω από της ονειροφαντασίες σου, αναρωτηθήκαμε μη φάμε τη ζωή μας χωρίς να γευόμαστε τις άπειρες, μικρές στιγμές της. Και κοιτάξαμε πιο πέρα…

Άκουγες για Αττικό ουρανό. Ναι, ήταν πιο φωτεινός από της μικρής σου πατρίδας τον ουρανό, μα ο παιδικός σου ουρανός είχε και ορίζοντα, στην Αθήνα δεν σκεπτόσουνα για ορίζοντα· κανένας δεν τον έβλεπε ούτε καν έμπαινε στο μυαλό του. Και ύστερα κατάλαβες ότι στην Αττική ξαστερώνει αμέσως.

Ο ουρανός δεν θέλει μουτζουρώματα. Θέλει να βλέπει την Αττική ή την αρχαία Αθήνα; Και πιο μετά συνειδητοποίησες ότι ακτινοβολούσε και ο τόπος. Το φως δεν ήταν του ήλιου μόνο και αναρωτήθηκες: Το αρχαίο κάλλος, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, είναι που φωτίζουν τη σκέψη σου και διαχέεται φως στις αισθήσεις σου ή μήπως και ο Αττικός τόπος φεγγίζει και πολλαπλασιάζει κάθε φως, της φύσης και της ψυχής σου;

Και ακόμα πιο μετά ήλθαν τα βιβλία (πιο πολύ Ελληνιστών) φιλολόγων και είδαμε μαζί τους εικόνες του Αττικού τοπίου, που δεν τις είχαμε συνειδητοποιήσει. Ήταν άραγε του ξένου περιηγητή η ματιά που ψυχανεμίζεται πιο εύκολα από τα συναισθήματα που γεννάει η άλλη χώρα και μαγεύεται η γλώσσα και βρίσκει ξέφωτα ξεχωριστά ή μήπως η αίγλη της αρχαίας σκέψης είχε γίνει σε αυτόν πηγή έμπνευσης· και χωρίς αυτή δεν μπορεί να δεις την ουσία των πραγμάτων, δεν μπορείς να γευθείς τη γενναιοδωρία του Αττικού τοπίου, το μεγαλείο της Αθήνας;

“Βρίσκεις κάποια ορόσημα σε λιγοστούς ανοιχτούς χώρους – κάποτε πράσινους άλλοτε καφέ, συχνά γυμνούς -, που διακόπτουν τη μονοτονία του τσιμέντου προσφέροντας κάποια αξιόλογη θέα: έναν ψηλό λόφο με φαλακρή κορυφή, που φέρνει στο νου απόκαρση καλόγερου, στεφανωμένου από μια κάτασπρη εκκλησιά με μια σημαία να κυματίζει πλάι στο καμπαναριό της· ο λόφος αυτός είναι ο Λυκαβηττός. Υπάρχει κι άλλος, χαμηλότερος, η πασίγνωστη Ακρόπολη και όχι ένα, αλλά δύο ανοιχτά θέατρα από πολυκαιρινό μάρμαρο. Και λίγο πέρα από την καταπράσινη όαση που παλιότερα ονομαζόταν Βασιλικός Κήπος ξεχωρίζει το στενό πέταλο ενός αρχαιότροπου σταδίου, που ξαναστρώθηκε με λευκό μάρμαρο στις αρχές του αιώνα για να στεγάσει την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα”. (E. Keeley, Αναπλάθοντας τον παράδεισο).

Μα μαζί με τα ατέλειωτα διαβάσματά σου σαν ωριμάζεις και ο στοχασμός γίνεται όλο και πιο βαθύς, μπορείς πλέον να βλέπεις ό,τι δεν έβλεπες. Το συναίσθημα ανοίγει τα σύνορα των αισθήσεων και το Αττικό τοπίο γίνεται πιο καθαρό.

Αττική: ο πιο ποικιλόμορφος τόπος στην Ευρώπη, με τους ατέλειωτους κολπίσκους της πολυσχιδούς ακτογραμμής της, με τις πολλαπλές εκφράσεις της γεωμορφολογίας της και με τη φτωχή μα πλούσια συνάμα βλάστησή της δωρίζει ξεχωριστές εικόνες ομορφιάς. Εδώ είναι και όλες οι διαστρωματώσεις των εποχών με την Αθήνα κορωνίδα, την καρδιά του ελληνισμού.

Αθήνα: Από τις κορυφαίες αρχαιότητές της και το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, τον Παρθενώνα, μέχρι τα σύγχρονα πολιτιστικά της στοιχεία (Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και Εθνική Βιβλιοθήκη, Ολυμπιακά έργα…) και τους φωτισμένους δρόμους της με τα νεοκλασικά κτίριά της σου προσφέρει ξεχωριστή αισθητική όλων των καιρών μας με το συλλογικό μας βλέμμα, την πολιτική, στραμμένο στο μέλλον.

Αθήνα και Αττική: εικόνα μαγευτική, της φύσης και του πολιτισμού!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας