Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πιστή και συνεπής στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, έχοντας χρέος να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στα προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανοχής στη διαφορετικότητα, διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουλίου εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη «Το άλλο άκρο» στο Εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, μιας από τις εμβληματικότερες δίκες στην Ιστορία του τόπου μας, συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των υποδίκων, για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. Έχουν περάσει 3 δεκαετίες από την εμφάνιση του ναζιστικού μορφώματος στη δημόσια ζωή του τόπου, 3 δεκαετίες, κατά τις οποίες η Χρυσή Αυγή έχυνε ανενόχλητη το φασιστικό και ρατσιστικό της δηλητήριο, απολαμβάνοντας μια πρωτοφανή ασυλία και ατιμωρησία από την κρατική εξουσία, ενώ εκατοντάδες είναι τα θύματα που ένιωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους τη δράση των φονικών ταγμάτων εφόδου, που λειτουργούσαν στους κόλπους της.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πιστή και συνεπής στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, έχοντας χρέος να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στα προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανοχής στη διαφορετικότητα, διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουλίου εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη «Το άλλο άκρο» στο Εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά; στο προαύλιο του Κόκκινου Σπιτιού, με καλεσμένους τον συγγραφέα του βιβλίου και συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστα Παπαδάκη και το δημοσιογράφο της ιστοσελίδας «The Press Project» Κωνσταντίνο Πουλή.

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, νεολαίοι, μαθητές/τριες και πολίτες της Χαλκίδας και των γύρω περιοχών, προλόγισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Νίκα, η οποία επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στη δράση της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας, από την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1990 μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, οπότε και δρομολογήθηκαν οι δικαστικές εξελίξεις για την παραπομπή της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα υπογράμμισε την αξία και σπουδαιότητα του βιβλίου του Κ. Παπαδάκη ως βιβλίου-ντοκουμέντου για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές. Στην σπουδαιότητα του βιβλίου, αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, τονίζοντας ότι το έργο της Πολιτικής Αγωγής είναι ανεκτίμητο, καθώς τεκμηριώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, την εγκληματική δράση της οργάνωσης, έτσι που πέρα από την έκβαση της υπόθεσης που όλοι/ες ελπίζουμε να είναι καταδικαστική για το ναζιστικό μόρφωμα, εκείνο που μένει ως παρακαταθήκη είναι, πως «αυτό το βιβλίο, αυτή η δίκη, αυτή η ιστορική συγκυρία, είναι η ιστορία του φασισμού που μας ζητάει να μην προσποιηθούμε ότι δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα».

Ο συγγραφέας στην δική του τοποθέτηση, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για αυτήν την εκδήλωση, εξέθεσε τους λόγους, οι οποίοι τον οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου, ως μια ανάγκη καταγραφής του ογκώδους και πολυδιάστατου υλικού της δικογραφίας, αφού στη Δίκη αυτή δεν υπήρξαν ούτε μαγνητοφωνημένα πρακτικά, ούτε ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, ούτε καθημερινή δημοσιογραφική καταγραφή από την πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Κυρίως όμως η βαρύτητα και η σπουδαιότητα της ίκης αυτής, που την καθιστά ίσως την σπουδαιότερη δίκη ενάντια στη ναζιστική εγκληματική βία, μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, υπαγόρευσε την ανάγκη έκδοσης των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σε μεμονωμένες ή συλλογικές εκδόσεις. Εκείνο όμως που ο συγγραφέας υπογράμμισε ιδιαιτέρως, είναι πως η δίκη αυτή έβαλε ένα φραγμό στην ανεξέλεγκτη και κλιμακούμενη βία της οργάνωσης, συρρίκνωσε τα εκλογικά της ποσοστά και σίγουρα αποτελεί μια από τις μάχες, που δίνει σύσσωμη η πολιτική αγωγή, εργαζόμενη σκληρά αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια διεξαγωγής της Δίκης, στο μεγάλο πόλεμο ενάντια στο φασισμό, που πρέπει να είναι καθημερινός και αφορά όλη την κοινωνία.

Συγκλονιστική η στιγμή που το λόγο πήρε η φιλόλογος Ειδικής Αγωγής Χρυσάνθη Τσιμπίδου, θύμα και η ίδια της θηριωδίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής το 2002, όταν τα περιστατικά κτηνώδους βίας, αντιμετωπίζονταν με τρομερή ανοχή από την θεσμική εξουσία, αστυνομική, δικαστική και κρατική. Η κ. Τσιμπίδου τόνισε πόσο απροστάτευτα ένιωθαν τα θύματα απέναντι στις απρόκλητες αυτές επιθέσεις και με πόση καχυποψία αντιμετωπίζονταν το μακρινό 2002 ακόμη και από μερίδα του προοδευτικού κόσμου.

Η έκκληση του συγγραφέα και συνηγόρου Κ. Παπαδάκη, που αποτελεί και τον επίλογο του βιβλίου, προς τους δικαστές, να μην επιτρέψουν με την ετυμηγορία τους να επαναληφθούν τραγικά λάθη στην Ιστορίας της Ανθρωπότητας, ταυτίζεται απολύτως με το καθολικό λαϊκό αίσθημα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις διαψεύδει Καλλιάνο: «Κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε»
Η απάντηση Άδωνι σε Καλλιάνο για τη νοσηλεία του πατέρα του: Σέβομαι τον πόνο κάθε συγγενούς, τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία
Άδωνις διαψεύδει Καλλιάνο: «Κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε»
Βουκουρέστι
Προσλήψεις ελληνόφωνων στο Βουκουρέστι: Μισθός πάνω από των 28.500 ευρώ και δωρεάν διαμονή
Η εταιρεία προσφέρει μεταξύ άλλων δωρεάν αεροπορικά, Ιδιωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες ανάπτυξης σταδιοδρομίας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στο Βουκουρέστι: Μισθός πάνω από των 28.500 ευρώ και δωρεάν διαμονή
πατρων
Πολυτεχνείο Κρήτης: Επίσκεψη 19 Πρέσβεων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Οι Πρέσβεις και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και την καινοτόμο...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Επίσκεψη 19 Πρέσβεων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης