Εστιατόρια
Η εστίαση είναι από τους χώρους που έχουν πληγεί άμεσα και σφοδρά από την επιδημία

Μεγάλα είναι τα πλήγματα που μετρά ο χώρος της εστίασης, καθώς τα καταστήματα προς το παρόν λειτουργούν μόνο για την κατ΄οίκον διανομή (delivery) ενώ ακόμη και όταν ανοίξουν (κατά τις αρχές Ιουνίου) θα χρησιμοποιούνται μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

Ο κλάδος, που είναι άμεσα συνδεδεμένος και με τον τουρισμό, ήδη μετράει αρκετές απολύσεις και μεγάλη απώλεια τζίρου, ενώ οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «τρέχουν» κανονικά.

Σχέδιο για επέκταση του εξωτερικού χώρου

Συζητήσεις για να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα, γίνονται σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, είπε πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν επιπλέον χώροι στο διάστημα που είναι σε ισχύ τα μέτρα για τον κοροναϊό, όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.

Προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, ο υφυπουργός είπε πως υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφ’ όσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους Δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων.

«Θα μπορούσαμε να δώσουμε χώρο σε πεζοδρόμια. Και υπαίθριος, δηλαδή σε πεζοδρόμια, όπου θα υπάρχει ένα κενό του 1,5 μέτρου για να μπορεί να περνάει ο πεζός, αλλά και χώρος πάνω σε οδόστρωμα, όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ή περισσότερο χώρο σε πλατείες. Και αυτό χωρίς να αυξάνονται τα τέλη προς τους Δήμους. Αυτό συζητάμε, ήταν μια πρόταση του υπουργείου μας να δώσουμε έναν ημιυπαίθριο χώρο κατ’ ουσίαν, όσο είναι το πλάτος του κάθε καταστήματος, εφ’ όσον είναι ανοιχτό, να πάμε δύο φορές σε βάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Και φορολογικά κίνητρα

Παράλληλα, εξετάζονται μια σειρά από μέτρα στήριξης όπως είναι, τα φορολογικά κίνητρα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το επίδομα για τους εργαζόμενους το οποίο θα ισχύσει και για τον Μάιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βλέποντας την έκδηλη ανησυχία των επαγγελματιών της εστίασης, πήρε την πρωτοβουλία και συζήτησε το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων και η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως θετική.

«Να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης να επεκτείνουν τους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση με δημοτικά τέλη. Σε διαφορετική περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται μείωση των τελών κατά 50%» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

cake
Εντυπωσιακή τούρτα σκακιέρα με σοκολάτα, βανίλια και βουτυρόκρεμα
Μια τούρτα που συνδυάζει σοκολάτα και βανίλια σε ένα εντυπωσιακό εφέ σκακιέρας, ιδανική για να τραβήξει όλα τα βλέμματα σε γενέθλια και γιορτές.
Εντυπωσιακή τούρτα σκακιέρα με σοκολάτα, βανίλια και βουτυρόκρεμα
dora
Εορτολόγιο 14 Σεπτεμβρίου – Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Γιατί νηστεύουμε, ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
Η γιορτή αυτή θεωρείται ισάξια σε βαρύτητα με τη Μεγάλη Παρασκευή
Εορτολόγιο 14 Σεπτεμβρίου – Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Γιατί νηστεύουμε, ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
klopi_reymatos.jpg
Προσοχή! Διακοπές ρεύματος σήμερα (14/9) σε Αθήνα, Πειραιά και Καματερό – Αναλυτικά οι περιοχές
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών, οι αγωγοί θεωρούνται υπό τάση – απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή
Προσοχή! Διακοπές ρεύματος σήμερα (14/9) σε Αθήνα, Πειραιά και Καματερό – Αναλυτικά οι περιοχές