Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τρίτος θάνατος μέσα σε δύο μήνες στη Λέσβο
Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σχετικά με το Θάνατο ενός βρέφους 9 μηνών από αφυδάτωση στη Μόρια της Λέσβου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιβεβαιώσαμε με το νοσοκομείο, η μητέρα του βρέφους είχε λάβει αρχικά μια πρώτη διάγνωση, περίθαλψη και συμβουλές για το βρέφος από ομάδα εθελοντών γιατρών. Στη συνέχεια, η κατάσταση του βρέφους επιδεινώθηκε γρήγορα. Όταν η μητέρα κάλεσε το ασθενοφόρο, ήταν ήδη πολύ αργά για να σωθεί το μωρό.

Θεωρούμε ότι αυτός ο θάνατος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη. Όχι όμως στον καταυλισμό της Μόριας, όπου χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Οι ΜΚΟ και οι εθελοντές προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στη φροντίδα υγείας που παρέχουν οι αρχές.

Ο καταυλισμός βρίσκεται καθημερινά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί του Υπουργείου Υγείας στον καταυλισμό, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι άλλες ΜΚΟ και οι εθελοντές δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σωματικής και ψυχικής υγείας και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε επείγοντα περιστατικά.

Η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια έχει φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς της.  Οι ομάδες μας δέχονται περίπου 100 παιδιά τη μέρα και φροντίζουν τουλάχιστον 7 σοβαρά περιστατικά κάθε μέρα. Έχουμε 46 παιδιά που λαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας, και τουλάχιστον άλλα 76 στη λίστα αναμονής μας.

Με σχεδόν 15.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 5.000 παιδιά, σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για 3.000, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις αυξανόμενες και σύνθετες ανάγκες.

Αυτός είναι ο τρίτος επιβεβαιωμένος θάνατος μέσα σε μόλις δύο μήνες στη Μόρια κάτω από δραματικές συνθήκες. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ακόμη και σε συνθήκες που απειλούν τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας για όλους – όχι μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Διαφορετικά πολύ σοβαρές περιπτώσεις θα συνεχίζουν να παραμελούνται, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι άντρες, οι γυναίκες και ιδίως τα παιδιά πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στην ενδοχώρα, με την προϋπόθεση ότι εκεί θα έχουν πρόσβαση στην υγεία και σε κατάλληλες συνθήκες ζωής, ή / και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι απάνθρωπες πολιτικές περιορισμού που εφαρμόζονται σε μέρη, όπως ο καταυλισμός της Μόριας, έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές και προκαλούν τεράστιο πόνο και δυστυχία. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί αμέσως.

σχετικά άρθρα

Κραυγή αγωνίας από νέους ερευνητές
Κραυγή αγωνίας από νέους ερευνητές
Το Υυπουργείο Παιδείας οφείλει να προκηρύξει άμεσα τον Γ' κύκλο υποτροφιών για διδάκτορες-μεταδιδάκτορες και να λογοδοτήσει επιτέλους για την...
Κραυγή αγωνίας από νέους ερευνητές